Bijeenkomst Dementie KBO Sint-Michielsgestel

Ingezonden mededeling

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Ingeschat wordt dat in 2040 meer dan een half miljoen Nederlanders dementie hebben. Dit zijn cijfers die het CBS en het Brain Research Center twee jaar geleden al publiceerden. Het is dus onvermijdelijk dat iedereen in de samenleving hier op korte of langere termijn mee te maken krijgt. Dat roept uiteraard vragen op, veel vragen, bij zowel de dementerende zelf als bij de omgeving.

Alzheimer Nederland heeft al jarenlang de wens om in zoveel mogelijk Nederlandse gemeenten een werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente te formeren. Zo’n drie jaar geleden is dat in Sint-Michielsgestel gebeurd. Het hoofddoel van onze werkgroep is om iedereen die in onze gemeente woont en werkt bewust te laten worden van dementie. Wat is het? Hoe herken je het? Wat kun je doen? De werkgroep is met deze vragen aan de slag gegaan en dat heeft tot nu toe twee concrete zaken opgeleverd.

1. De dementiewijzer
Een praktische en overzichtelijke wijzer met een verscheidenheid aan vragen en de antwoorden daarop voor alle fases van dementie.

2. De virtualrealitybril (VR-bril)
Met deze bril kan iemand in de schoenen en de belevingswereld staan van een dementerende. Zorgverleners, mantelzorgers, familieleden krijgen een indringend beeld van de wereld waarin de dementerende leeft en dat leidt uiteraard tot meer begrip van deze voor velen onbekende en schimmige wereld. Dankzij financiële ondersteuning van de gemeente Sint-Michielsgestel heeft de werkgroep DVG een aantal VR-brillen kunnen aanschaffen.

Op donderdag 21 april zal de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente een presentatie geven in De Ontmoeting voor de KBO Sint-Michielsgestel van 14.00-16.00 uur. Uiteraard is er dan gelegenheid om uw vragen te stellen en u kunt kennismaken met de VR-bril. Wij zorgen er ook voor dat er voor geïnteresseerden voldoende dementiewijzers zijn.

Wij ontmoeten u graag op 21 april.

Seniorwijs KBO-Sint-Michielsgestel

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …