Biercafé Oud Zuid geeft ganzenbordpel uit met Vughtse invalshoeken

De uitbaters van speciaalbiercafé ‘Oud Zuid’ aan het Marktveld in Vught gaven tijdens de laatste dagen van vorig jaar het ouderwets gezellige Vughtse ganzenbordspel uit. Uit de titel valt al op te maken waar iedereen in ganzenpas naartoe moet dobbelen: ‘Op weg naar Oud Zuid’.

Door Ton Wagenaars

“Het initiatief ontstond toen de volledige lockdown realiteit werd. Geen bezoeken mogelijk aan de horeca en dus behoefte aan gezelligheid elders”, vertelt Bas van Noort, met Eelke de Jong, mede-uitbater van Oud Zuid. Zo werden teksten en foto’s verzameld en toegevoegd aan het eerdere nostalgische ganzenbordspel waaraan generaties zich laafden tijdens de lange winteravonden. Het spel wordt aangeboden in een degelijke hardkartonnen doos met een hoogstaande full colour speelplaat die waterproef is en “Dus ook beschermend is als er een biertje over valt”, zegt Van Noort met een invalshoek die direct refereert aan het dagelijks jargon van speciale biersoorten. Bij het spel is een zestal felgekleurde houten gansjes gevoegd waardoor een maximum van zes spelers is gewaarborgd. Voor kinderen onder de drie jaar wordt het ganzenbord afgeraden vanwege het gevaar dat de kleinsten een klein houten gansje in de mond willen steken.

Van ganser harte gefeliciteerd
Het spel telt 63 velden met als veilige thuishaven uiteraard het biercafé. De zes illustraties van Vught geven de spelers een kijkje bij DePetrus, de nieuwe brug naar kasteel Maurick, de Vughtse Heide, Politiebureau, de Vughtse pomp en de voorgevel van het café met de eertijds verboden rolluiken. Dat laatste is ongetwijfeld een sneer naar het opgelegde verbod en is in het spel dan ook een grove misser: ‘U bent te vroeg gearriveerd. Het café is nog gesloten! U begint opnieuw bij nummer 1.’

Te koop
Het spel heeft verder de bekende voordeeltjes en straffen bij het betreden van de verschillende velden zoals bij nummer 50: ‘U bent jarig! Van ganser harte gefeliciteerd en ga drie plaatsen verder.’ Verder telt het wedstrijdbord enkele fraaie gezegdes waarin het woord ‘gans’ feeëriek is gebruikt. Er ontbreken er echter nog een paar zoals ‘Het bier is niet voor de ganzen gebrouwen’, met als betekenis ‘Laten we direct aan het werk gaan …’ Dat deden de uitbaters wel, met deze uitgave: een collector’s item voor de echte Vughtenaar. Er zijn al verenigingen die het bord aanprijzen en de samenstellers hopen op een afname van exemplaren als relatiegeschenk. Het ludieke spelbord kost 39,95 euro waarmee ook de uitbaters worden gesteund in deze barre tijden. Te bestellen bij cafeoudzuid@gmail.com. Afhalen kan na bericht of afspraak aan de voordeur.

Kijk ook bij

Nieuwe website over 2e feministische golf in Brabant

Velen zullen zich de ludieke en mediagenieke actie ‘Baas in eigen buik’ nog herinneren waarmee …