Home / Algemeen / Biënnale Brabant 2019: A Walk in the Park
Patisserie De Rouw

Biënnale Brabant 2019: A Walk in the Park

Voor de vierde keer tovert Van Loon Galleries van 8 t/m 24 november de Koepelhal in Tilburg om tot een schitterende expositieruimte. Het thema van dit jaar is ‘A Walk in the Park’ en dat is ook precies wat volgens eigenaar Joris van Loon het bezoeken van deze expositie moet zijn. “We willen graag de drempel om een tentoonstelling te bezoeken weghalen en ervoor zorgen dat het bekijken van kunst een aangename activiteit is. Door de bijzondere aankleding van de Koepelhal zorgen we er ook voor dat mensen de indruk krijgen in een groene omgeving te zijn.”

De werken van meer dan veertig nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars worden tijdens de Biënnale Brabant tentoongesteld, waaronder dit jaar verschillende nieuwe kunstenaars. De kunststromingen waar zij zich met name in verdiepen, zijn klassiek modern, expressief en figuratief, uitgedrukt in een grote diversiteit aan vormen zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, glaskunst en fotokunst. Joris van Loon is trots dat hij het werk van de kunstenaars mag exposeren: “De grootste gemene deler van de kunstenaars die wij selecteren, is toch dat hun werken intrigerende weerspiegelingen zijn van een unieke kijk op de wereld van vandaag. De Biënnale is daarmee niet alleen een kunstevent, maar ook een podium voor hedendaagse ideeën, impressies en gevoelens, die met zorg en toewijding zijn vertaald naar kunst die werkelijk raakt. Het niveau van de kunstwerken is ook dit jaar weer erg hoog.”

Buiten de eigen galerie treden
Van Loon: “De drijfveer om destijds te starten met het organiseren van de Biënnale, is om kunst toegankelijk te maken voor jong en oud. We willen de barrière die mensen wellicht ervaren bij het binnenstappen van een galerie of expositie zoveel mogelijk wegnemen. De verhalen van kunstenaars verdienen het om verteld te worden. En hoe meer mensen de schoonheid van kunst ervaren, hoe mooier. In die opzet lijken we te slagen: het Biënnale-publiek wordt steeds gevarieerder. Dat doet ons ontzettend veel plezier: kunst is immers voor iedereen!”

Iedereen mag zich welkom voelen om kunst te bekijken. Bovendien is de toegangsprijs van € 12,00 schappelijk, terwijl de kwaliteit, kwantiteit en variëteit aan kunst hetzelfde is als die van gerenommeerde musea. Ook is het mogelijk om in gesprek te gaan met kunstenaars, Joris van Loon of één van de andere kunstkenners van de galerie. De kunstenaars vertellen graag over de totstandkoming van kunst en hun ambacht en werkwijzen en delen met liefde hun ideeën achter de werken.

Koepelhal Tilburg
De indrukwekkende Koepelhal in de Spoorzone van Tilburg was tot begin 2011 de hoofdopslagplaats van de voormalige NS-werkplaats. Inmiddels vormen de industriële spanten en de bijzondere lichtinval een prachtig decor voor bijvoorbeeld een theatervoorstelling, expositie of sfeervol congres. Joris van Loon: “De Koepelhal in Tilburg biedt volop ruimte, een industrieel karakter dat goed bij kunst past en een plek die bezoekers uitdaagt en hun fantasie prikkelt.”

Programmering
Niet alleen de kunstwerken zorgen voor een bijzondere ervaring, de side-events van de partners, zoals Gassan Diamonds, Rabobank, Ruinart en Renova BMW, zorgen voor een ware belevenis. Zo vindt het eerste weekend van de Biënnale het Gassanweekend plaats, waarin Gassan Diamonds haar collectie presenteert. Ook wordt kunst onder de aandacht gebracht van kinderen door een aantal basisscholen uit te nodigen voor een rondleiding. Net als bij de Biënnale Veghel in 2018 heeft Van Loon Galleries dit event verbonden aan Reuma Nederland en zal een deel van de opbrengst van deze grootse expositie worden geschonken aan dit goede doel. Een van de pronkstukken die de Biënnale Brabant dit jaar tentoonstelt is het kunstwerk op wielen: the Art Car. Renova Group presenteert de BMW M1 beschilderd door niemand minder dan de meest toonaangevende kunstenaar van de Pop-Art beweging en een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw: Andy Warhol.

Nieuw op de Biënnale
Verschillende kunstenaars maken hun debuut bij Van Loon Galleries en dus ook bij de Biënnale. Een van de nieuwe kunstenaars dit jaar is de Duitser Gerd Bannuscher. Met zijn zeer indrukwekkende en realistische schilderijen van verschillende dieren is hij internationaal zeer succesvol. Met het uitbeelden van dieren wil hij de kijker een spiegel voorhouden door de verbinding tussen mens en natuur weer te geven. Ook kunstenares Ans Zondag exposeert voor het eerst op de Biënnale. Zij oogst veel lof met beelden van dieren in brons, vaak in kenmerkende vorm en kleur. Ook Jenny Boot maakt haar opwachting in Tilburg. Haar vrouwelijke portretten zijn zeer indrukwekkend, mede door lichtgebruik en formaat.

Meer informatie?
Nieuwsgierig? Op www.biennalebrabant.com vindt u meer informatie over de Biënnale, de kunstenaars, arrangementen, de tickets en Van Loon Galleries.

Openingstijden Biënnale Brabant 2019
Van vrijdag 8 november tot en met zondag 24 november, dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur.

Biënnale Brabant 2017
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

DePetrus vraagt hulp van vrijwilligers

Ingezonden mededeling Binnen Ontmoetingscentrum DePetrus werken vijf organisaties samen: bibliotheek Babel, het Vughts Museum, Stichting …