Bibliotheek Vught sleept nominatie ‘Beste Bibliotheek’ in de wacht

Nog maar net een half jaar geleden verhuisd naar DePetrus en Bibliotheek Vught is door vakblad Bibliotheekblad al genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland! Samen met vijf andere bibliotheken strijdt Bibliotheek Vught voor deze eervolle titel, waarvan de winnaar tijdens het Bibliotheekcongres in april in Rotterdam bekend wordt gemaakt.

De komende periode wordt de bibliotheek op onbekende data en tijdstippen bezocht door de juryleden. Zij beoordelen de bieb voornamelijk op de lokale verankering en de netwerkfunctie. Naast een vakjury krijgt het publiek een stem in de uitslag. Gedurende de periode van een maand (1 t/m 31 maart 2019) zijn de stembussen geopend voor publiek.

Vernieuwende bibliotheken
De wedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door Bibliotheekblad, het vakblad voor mensen die werkzaam zijn in de bibliotheekwereld. Het wil hiermee laten zien dat Nederland aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken heeft die het waard zijn om in stand te houden. Andere genomineerden zijn: Deventer (centrale), Dongen (Theek 5), Harderwijk (Huis van de Stad), Leeuwarden (dbieb) en Losser (’t Lossers Hoes). De partij die de wedstrijd uitschrijft doet misschien vermoeden dat het slechts een vakprijs is, maar juist de stem van het publiek, de gebruiker van de bibliotheek en de inwoners maken de bibliotheek tot de beste van Nederland. Het publiek krijgt gedurende een periode van een maand de kans een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn of haar voorkeur.

Prachtige beloning
Martin Hol, manager van Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch e.o. en verantwoordelijk voor de realisatie van de bibliotheek in DePetrus, is ontzettend blij met de nominatie: “Dit is een prachtige beloning voor Bibliotheek Vught. We nemen onze rol als bibliotheek om lezen en kennisontwikkeling te stimuleren heel serieus. Een goed en creatief netwerk én een hechte samenwerking met andere Vughtse organisaties is daarbij onmisbaar. Met behulp van de collectie, collega’s, inwoners en partners werkt de bibliotheek aan die kennisdeling en kenniscreatie. En hoe maak je die samenwerking nu concreter dan met elkaar onder één dak te werken? En wát voor dak, het dak van DePetrus!”

Kijk ook bij

Het is bijna tijd voor de Vughtse Cultuurweek 2023

Ingezonden mededeling De Vughtse Cultuurweek 2023 staat weer voor de deur. Dit jaar zal de …