Leden van de onderwijswerkgroep met rijksarchivaris Jan Sanders van het BHIC. (Foto: BHIC)

BHIC krijgt bijzonder archief over onderwijshistorie van Vught e.o.

Prachtige bron die meer reliëf geeft aan een tijd vol veranderingen in het onderwijs

Donderdag 5 maart heeft het BHIC via een schenking het onderwijsarchief van BOVO/ROPO Vught (1954-2001) gekregen. In dit archief zijn stukken te vinden over de onderwijsgeschiedenis van Vught e.o. Ze zijn afkomstig uit diverse bronnen en zijn bij elkaar gebracht door een groep van oud-onderwijsmensen uit Vught en omgeving. Dit archief heeft historische waarde voor onderzoekers, zeker tegen de achtergrond van nationale ontwikkelingen in het onderwijs.

Vanaf 1980 ging in Vught en omgeving een samenwerkingsverband van start tussen scholen voor het basisonderwijs (BO) en het voortgezet onderwijs (VO). Dit samenwerkingsverband was een project van het ministerie van Onderwijs, onder de naam ‘Aansluitingsproject BO-VO’. Doel van het project was om middelen te ontwikkelen waarmee de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs voor de leerlingen kon worden ondersteund.

Verschillende werkgroepen van onderwijsgevenden ontwikkelden in de jaren ’80 leermiddelen en -toetsen om die hobbel tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs gemakkelijker te kunnen nemen. Door het veelvuldig contact groeide ook het onderlinge overleg en afstemming. Dat leidde vanaf 1984 onder de basisscholen tot het ROPO, Regionaal overleg primair onderwijs. Schoolleiders uit Cromvoirt, Haaren, Helvoirt en Vught waren hierbij betrokken.

Eind jaren ’90 was het project als zodanig al jaren afgerond. Een van de schoolhoofden die actief betrokken was geweest bij het project, realiseerde zich dat het archief van dit uitgebreide project waarschijnlijk voorgoed zou verdwijnen, als er niets gebeurde. De papieren lagen namelijk verspreid over de zolders van verschillende scholen en konden bij iedere verhuizing of verbouwing verloren gaan. Hij vatte het plan op al het materiaal bijeen te brengen en te beschrijven, met behulp van een groep oud-schoolhoofden en -docenten. Een bijproduct waar ze trouwens nog steeds aan werken is Het Vughtse Onderwijs-abc, een naslagwerkje met informatie over de vroegere scholen, schoolpraktijken, leraren, de rol van religieuzen en nog veel meer. Ook deze informatie kan voor inwoners van Vught en omgeving interessant zijn. Het BHIC wil de oud-onderwijsmensen die dit archief hebben verzameld, gecategoriseerd en beschreven, hartelijk bedanken. Hiermee heeft het BHIC een prachtige bron in zijn collectie waar belangstellenden stukken vinden die meer reliëf geven aan een tijd vol veranderingen in het onderwijs.

Kijk ook bij

WW2 Boottocht langs de bruggen van het verleden naar de toekomst in Den Bosch

In het kader van 80 jaar bevrijding ’s-Hertogenbosch verzorgen Stichting Ouwestomp en het Veteranen Ontmoetings …