BHIC archiefbewaarplaats voor papieren én digitale archieven

Medio april bracht mevrouw mr. Ina Adema, commissaris van de Koning in Noord-Brabant, een kennismakingsbezoek aan het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Dit was tevens het moment om een nieuwe dienstverleningsovereenkomst te tekenen. Daarmee wordt het BHIC niet alleen de bewaarplaats van het papieren, maar ook van het digitale archief van de provincie Noord-Brabant voor de duur van maar liefst tien jaar.

Na een warm welkom door directeur Jan Kriek op de Citadel, leidde provinciearchivaris Hella Timmermans de commissaris en haar gezelschap rond langs een paar indrukwekkende archiefstukken. Ook lichtte zij het e-depot toe, een ruimte waar digitale informatie duurzaam kan worden bewaard en beheerd. Speerpunt daarbij is dat de houdbaarheid van informatie over zeer lange tijd kan worden gewaarborgd. Christian van der Ven, hoofd Publieksdiensten, gaf een toelichting over het nieuwe foto- en filmgeheugen, BrabantinBeelden.nl, dat sinds september 2021 online staat. Daarop is het leven in Brabant van de laatste anderhalve eeuw vastgelegd in miljoenen foto’s en films.

Kruispunt: van analoog naar digitaal
Maar er was nóg een belangrijke reden voor het bezoek van de commissaris van de Koning aan het BHIC. Het BHIC is al lange tijd de trotse bewaarplaats van de papieren archieven van de provincie Noord-Brabant. Onlangs verliep deze dienstverleningsovereenkomst. We bevinden ons bovendien op een belangrijk kruispunt. Hella Timmermans: “De digitalisering van archieven en de ontwikkeling van ons e-depot hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het digitale tijdperk stelt andere eisen aan de manier waarop informatie wordt bewaard, zeker nu steeds meer overheden, waaronder de provincie Noord-Brabant, de omslag naar digitaal werken volledig hebben ingezet. De urgentie om digitale informatie duurzaam te bewaren, neemt dan ook zienderogen toe. Dat vraagt om een andere benadering; een andere organisatie. Een goed moment om opnieuw naar onze gezamenlijke toekomst te kijken.”

BHIC is dan ook bijzonder verheugd te kunnen meedelen dat de commissaris van de Koning en BHIC-directeur Jan Kriek een nieuwe dienstverleningsovereenkomst hebben getekend voor de duur van tien jaar. Daarmee wordt het BHIC niet alleen de bewaarplaats voor het papieren, maar nu ook van het digitale archief van de provincie Noord-Brabant. Daarnaast ondersteunt het BHIC het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van (digitale) documenten van de provincie. Tevens zal Hella Timmermans als provinciearchivaris advies aan de provincie geven op het gebied van informatiehuishouding en toezicht houden op het informatiebeheer.

Kijk ook bij

Doe mee aan de huisdier look-a-like challenge!

En win een professionele fotoshoot met je huisdier, aangeboden door knapdier.nl – Fotografie Doe samen …