Home / Algemeen / Bezoek het gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan op Koningsdag
Patisserie De Rouw
Vendelgroet in 2018 aan prinses Beatrix in de Sint-Jan

Bezoek het gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan op Koningsdag

Ook dit jaar is het Gilde van Sint Barbara en Sint Sebastiaan present op de vrijmarkt in Vught ter gelegenheid van Koningsdag. Iedereen is vanaf twaalf uur welkom op de stand aan de Raadhuisstraat op het terrein van het voormalig postkantoor.

De historie van het gilde gaat terug tot in de 15e eeuw toen het de taak had het dorp Vught te beschermen tegen onheil van buitenaf en het wordt daarom ook wel schuts- of schuttersgilde genoemd. Denk hierbij ook aan het beroemdste schuttersgilde ter wereld op het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum. In deze tijd houdt het gilde de historische tradities hoog met activiteiten als vendelen, trommelen, geweerschieten en kruisboogschieten. Verder leveren de gildebroeders een bijdrage aan o.a. de Dodenherdenking op 4 mei en natuurlijk Koningsdag. Maar naast tradities staan ook broederschap en gezelligheid hoog in het vaandel.

Voor de jeugd is er op Koningsdag de mogelijkheid te schieten met een lasergeweer en handboog. Verder kun je trommelen, met een vendel zwaaien en meedoen aan de kleurwedstrijd. Volwassenen kunnen met een luchtbuks en een handboog schieten. Ook kunnen de bezoekers in gildetenue op de foto. De aanwezige gildebroeders vertellen je graag meer over het mooie Vughtse gilde. Voor iedereen die meedoet aan de activiteiten is er een prijsje, zolang de voorraad strekt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Hennepkwekerij met honderden planten aangetroffen in Helvoirt

In een pand aan de Vendelstraat in Helvoirt is een hennepkwekerij aangetroffen. Het gaat om …