Bezoek 10 juli klimaat-aangepaste tuinen

Burgerinitiatief KANT houdt voor de tweede keer een open-tuinen-route. Zaterdag 10 juli is er gelegenheid om te kijken hoe inwoners in Vught, Helvoirt of Cromvoirt hun tuin aanpassen aan het veranderende klimaat. Vorig jaar stelden 10 mensen hun tuinen open voor ‘Gluren bij de Buren’. Bent u trots op uw eigen tuin en wilt u deze graag aan anderen laten zien, stel uw tuin dan open voor deze speciale tuinenroute. Aanmelding kan liefst in de komende weken al, maar is mogelijk tot en met woensdag 23 juni via welkom@welkombijkant.nl of telefonisch via 06-54728007 (alléén als u niet over e-mail beschikt).

Op de website van KANT staat veel praktische informatie die u kan inspireren om zelf aan de slag te gaan. Deze vaak eenvoudige maatregelen kunnen al bijdragen aan een groene en klimaatbestendige omgeving. Hoe leuk is het om zelf te gaan kijken en leren van elkaar. Dat spreekt pas écht aan! Steeds meer mensen zijn in deze tijd bezig met hun tuin. Tuincentra floreren en hebben het druk. Stichting KANT wil met deze open-tuinen-route mensen aanmoedigen elkaar op nieuwe ideeën te brengen. Huub Glas: “De bezoekers van ‘Gluren bij de Buren’ in 2020 waren enthousiast over hun tuinenbezoek. Ze vroegen aan ons of we dit jaar dit evenement willen herhalen. Dit doen we met veel plezier.”

Laat uw klimaatbestendige tuin zien
Is uw tuin al aangepast aan het veranderende klimaat? Om mee te doen hoeft u nog niet klaar te zijn. Een tuin in ontwikkeling is boeiend voor bezoekers. Hebt u al een regenton of wordt uw regenwater al in de tuin opgevangen en niet afgevoerd naar het riool? Heeft uw tuin weinig verharding en is uw beplanting aangepast aan het warmere klimaat, of hebt u misschien een groen dak? Bent u trots op uw tuin en wilt u deze graag laten zien aan anderen? Meld u dan aan via welkom@welkombijkant.nl. U krijgt dan van KANT een vragenlijst toegestuurd met vragen over uw tuin en op welke tijden u zaterdag 10 juli uw tuin wilt openstellen. Huub Glas: “Afhankelijk van de versoepelingen in het coronabeleid maken we in juni bekend hoe we de bezoekregeling van een tuin insteken. Vorig jaar boden we iedere bezoeker een tijdslot aan van 45 minuten tussen 10.00 en 17.00 uur waarin maximaal 2 personen tegelijk op bezoek konden komen. Dat werkte goed. Het is belangrijk dat uw tuin buitenom – dus niet via de woning – bereikbaar is, zodat mensen niet door uw huis hoeven te lopen.”

Ideeën opdoen voor klimaatbestendige tuin?
Wilt u iets gaan veranderen in uw tuin en daar concrete en praktische tips over krijgen? Dan krijgt u op 10 juli de kans om te kijken hoe anderen dit hebben aangepakt. De aanmeldingsprocedure voor bezoek wordt in juni bekendgemaakt. Huub Glas: “Om te voldoen aan de RIVM-coronarichtlijnen gaan we ervan uit dat niet alleen tuineigenaren zich vooraf melden, maar ook de bezoekers. Dat hebben we vorig jaar, in september, ook zo gedaan.”

Informatie?
Hebt u op zaterdag 10 juli geen tijd? Dan kunt u voor meer informatie altijd terecht op de website: welkombijkant.nl. KANT is ook actief op social media, zoals Twitter, Facebook en Instagram via @welkombijkant. Wilt u meehelpen de community te vergroten en activiteiten te organiseren, dan bent u ook welkom om u daarvoor aan te melden bij KANT.

Kijk ook bij

Museum van Gedenkplaats Kamp Haaren op afspraak open

De Gedenkplaats bevindt zich na de verwoestende brand, op de tijdelijke locatie aan het Gildepad …