Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt vangt 100 Oekraïense vluchtelingen op

Met directe ingang gaat het katholieke missiehuis Emmaus 100 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Emmaus wil hiermee bijdragen aan de grote nood en het gebrek aan geschikte opvangplaatsen. Gedurende zes maanden reserveert Emmaus een van haar drie vleugels exclusief voor noodopvang. De beide andere vleugels blijven beschikbaar voor reguliere gasten.

De voorbije dagen is full time gewerkt aan het bellen van gasten met de vraag of zij hun verblijf zouden willen omboeken en deze nieuwe missie willen steunen. Beheerdersechtpaar Doreen en Adrian Pais: “Het is hartverwarmend hoe iedereen reageerde op de soms toch moeilijke vraag om een gereserveerd verblijf niet meer volgens de originele planning door te laten gaan. Wij voelen ons hier geweldig door gesteund, ook door de gemeente Vught die echt alles in het werk stelt om ons te helpen.”

De Oekraïense families, veelal moeders met kinderen, krijgen een vier persoons familiekamer aangeboden, met eigen douche en toilet. Zij zitten beschermd op het 7 hectaren grote eigen terrein met eigen sportvelden en bos. In overleg met de gemeente wordt aan getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen medische en psychologische hulp geboden. Wie wil, kan aansluiten bij de dagelijkse eucharistieviering en gebedsmomenten. Doreen: “Wij voelen ons gedragen en willen deze mensen die zoveel hebben meegemaakt maximaal verwelkomen. Samen bidden we voor vrede en voor hun mannen en jongens die zijn achtergebleven.”

Het missiehuis werd 100 jaar geleden gesticht door een missieorde die zich wijdde aan de zorg voor verdrukte christenen in China: de paters van het Goddelijke Woord (S.V.D.). De huidige naam ‘Emmaus’ dateert uit 1989 toen het klooster een ontmoetings- en bezinningscentrum werd. De naam verwijst naar de gelijknamige stad in het oude Judea, waar Jezus Christus in een samenzijn van twee van zijn volgingen aan hen verscheen en met hen optrok. Die ontmoeting wil Emmaus ook zijn gasten bieden. Daartoe verzorgt het missiehuis jaarlijks ca. 16.000 overnachtingen. Emmaus is dé ontmoetingsplek voor iedereen die op zoek is naar christelijk bezinning, gebed en/of ontmoeting.

Wilt u iets bijdragen aan dit project? Emmaus heeft een eigen steunstichting Rabboeni te Waalre. Het banknummer is NL88 RABO 0118 2587 37.

Wilt u meer weten over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Vught of uw hulp aanbieden? Belt u dan met de gemeente: 073 65 80 680 of stuur een mail: oekraine@vught.nl.

Kijk ook bij

Winterse Buitenbios bij Verkadefabriek

Na het succes van de eerste editie van Buitenbios im Schnee in 2022, nodigt de …