Bewoners Boswijk bellen met ‘Wonderfoon’ voor muziek

Oude PTT-draaischijftelefoons hebben nu een tweede leven bij Van Neynsel Boswijk en zorgen voor vrolijke gezichten bij bewoners. Want als een bewoner de hoorn van de haak neemt en na de kiestoon een cijfer draait, krijgt hij of zij muziek te horen. Liedjes van onder meer Wim Sonneveld, Herman van Veen en Ramses Shaffy komen voorbij: er zit een hele speellijst achter.

Nathalie Snels, welzijnscoördinator bij Boswijk, zag begin dit jaar een bericht op Facebook waarin leerlingen lieten zien hoe ze van een oud telefoontoestel een ‘Wonderfoon’ maakten. “Deze scholengemeenschap wilde dat ook graag voor ons doen, dus plaatste ik meteen een oproep op Facebook om oude telefoons in te zamelen. Willem van der Pas reageerde meteen. Heel toevallig werkte hij ook aan een Wonderfoon voor ons. Willem werkt bij KPN, heeft een voorliefde voor techniek en oude telefoons en kende Boswijk goed doordat een familielid bij ons woonde. Ook hij startte een inzamelactie binnen zijn organisatie en al snel hadden we 14 oude draaischijftoestellen bij elkaar. Elk toestel met zijn eigen verhaal.”

De krachten bundelen
Snels: “Door corona kwam alles stil te liggen. Willem bood meteen aan om de ombouw van de toestellen op zich te nemen. En voor het sponsoren van de onderdelen, benaderde hij Jan Slegers, voorzitter van Vincentius Vereniging Vught. Zij kwamen direct over de brug, want deze actie past heel goed bij hun maatschappelijke betrokkenheid. Het resultaat: elke woning bij Boswijk heeft nu een eigen Wonderfoon. Bellen lukt niet meer. De oude telefoons hebben nu een tweede leven en bezorgen de bewoners de nodige muzikale afleiding met liedjes van vroeger.”

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …