Beweegtuin voor slechtziende en blinde ouderen feestelijk geopend

”Stram en stijf is ons lijf. Daar moeten we iets aan doen”, zegt Loes Vrooman. “Neem ons, de bewoners met een visuele beperking, mee naar buiten.” Haar oproep is duidelijk. Vrooman en heel veel andere slechtziende en blinde ouderen van De Vlasborch willen graag in beweging blijven. De Beweegtuin van het Vughtse woonzorgcentrum Visio De Vlasborch is dan ook echt een aanwinst.

Op 3 oktober werd deze tuin met beweegtoestellen officieel geopend. Olga Commandeur, drijvende kracht achter het concept van de Beweegtuinen, kreeg op de haar kenmerkende manier alle ouderen en overige aanwezigen in beweging.

Bewegen is goed en rust roest
“Vught heeft met de Beweegtuin iets om trots op te zijn”, zei wethouder Saskia Heijboer bij de opening. “En wat mooi is het dat we juist vandaag, in de Week van de Toegankelijkheid, deze Beweegtuin kunnen openen.” Heijboer heeft zelf een tijdje geleden een dag met een simulatiebril gelopen, om te ervaren wat het is om slechtziend te zijn. “Ik moet u zeggen: ik was kapot aan het eind van die dag.” Waarmee ze maar wil aangeven hoe goed en bijzonder het is als ouderen met een visuele beperking in beweging blijven. “Op mijn rondje door het park hierachter zal ik regelmatig even komen kijken, om te zien hoe er gebruik gemaakt wordt van de Beweegtuin. En ik ga zelf ook meedoen, want bewegen is goed en rust roest.”

Voor iedereen
“We zijn er heel trots op dat deze tuin gerealiseerd is”, vertelde Hans van de Griendt, directeur van De Vlasborch. “Er is sinds het gereedkomen deze zomer al intensief gebruik van gemaakt. Niet alleen door onze cliënten en bewoners, maar ook door bijvoorbeeld kinderen uit de omgeving.” Dat is precies de bedoeling. De Beweegtuin is aangepast voor ouderen met een visuele beperking, maar mag door iedereen gebruikt worden.

Individuele beweegplannen
Dit project maakt deel uit van een expertiseprogramma van Koninklijke Visio om de cliënt in zijn kracht te zetten. Visio ontwikkelt een methodiek om aan een gezonde fysieke en mentale basis te werken. Individuele beweegplannen, aangepast aan ouderen met een visuele beperking, dragen bij aan een fitte ouderdom. Daarmee gaat Visio ook de boer op bij collega-zorginstellingen. Want in een gemiddelde ouderenzorginstelling is 25 procent van de cliënten slechtziend of blind. Dat is een groep die Visio als expertisecentrum graag in de spotlights wil houden.

Kijk ook bij

Expositie ‘Van Paarden en Ander Moois’ in Museum Slager

Vanaf 10 december is in Museum Slager de nieuwe expositie ‘Van Paarden en Ander Moois’ …