Schotse muziek in de Dorpsstraat (Foto: familie Buenen)

Bevrijdingstentoonstelling in DePetrus trekt veel publiek

De tentoonstelling in DePetrus over de laatste oorlogsmaanden wordt druk bezocht. Het Vughts Museum, dat deze expositie vorm gaf, krijgt veel complimenten. Vooral de film over de aanvalsroutes van de Schotse bevrijders wordt druk bekeken en beluisterd.

Daarnaast wordt met foto´s en voorwerpen een beeld gegeven van de periode van Dolle Dinsdag en Market Garden tot en met de bevrijding van Vught en Cromvoirt (september en oktober 1944). Een werkgroep van het museum, stichting Erfgoed Vught en het Nationaal Monument Kamp Vught deed bijna een jaar research naar deze periode. Ze analyseerden de frontberichten van Duitse en Engelse kant en combineerden die gegevens met informatie uit dagboeken van Vughtenaren. Dat leverde een boek op van de hand van Wieke Schrover en Henk Smeets; Will Vugts ontwierp de tentoonstelling en Gretel Vaesen en Ellen van Kempen maakten de film.

Bevrijdingsrokken
De tentoonstelling in DePetrus bevat ook twee originele bevrijdingsrokken. Deze rokken, ook Nationale Feestrok genoemd, bestaan uit kleurige lapjes. De rok werd in 1945 bedacht door oud-Kamp Vught-gevangene Mies Boissevain-Van Lennep. Meer dan 4.000 vrouwen droegen deze rokken tussen 1945 en 1948 tijdens bevrijdingsoptochten en Oranjefeesten. Momenteel zijn Vughtse kinderen bezig om op lapjes hun idee van ‘vrijheid’ te tekenen of te borduren. Die lapjes worden door kunstenaar Judith Abels samengevoegd tot één grote feestrok van vier meter hoog, die op 26 oktober tijdens het Vughtse bevrijdingsfeest wordt onthuld.

Nieuwe informatie
Bij de opening van de tentoonstelling op 1 september was een zoon aanwezig van kapitein Charles D. Robertson, de commandant van de Black Watch, het onderdeel dat Vught op 26 oktober 1944 bevrijdde. Hij bezorgde het museum eerder een afdruk van de kaart die zijn vader bij de bevrijding van Vught gebruikte. In de afgelopen weken kwamen bezoekers met nieuwe informatie, zoals foto’s van Schotse legeronderdelen in Vught (zie foto) en ingekwartierde militairen. Ook aanvullende verhalen kwamen binnen.
De tentoonstelling over de laatste oorlogsmaanden duurt tot 30 oktober. Het museum heeft intussen besloten om de film daarna een plaats te geven in de permanente tentoonstelling van het museum. Het boek is verkrijgvaar bij de Brunawinkels in Vught en kost 22,95.

Kijk ook bij

Kjeld Zwitserloot wint Europese eindronde van European Olympiad of Experimental Science

Na winst bij de Nederlandse eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) in …