Bevolkingsonderzoek borstkanker in Vught

Vanaf begin september staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Vught. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn!

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen cliënten weer iedere 2 jaar uitgenodigd worden.

Vught
Vrouwen uit Vught met de postcodes 5261 t/m 5264 en 5266 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin september t/m begin december 2021 te vinden op het parkeerterrein naast het station, tegenover supermarkt AH, Stationsstraat, 5261 VB in Vught. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Vught 78,4%. Dit betekent dat er 3478 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 101 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
De informatielijn is op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088-0001330. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Kijk ook bij

Uitslag halve finale 55e IVC Opera | Oratorium

Na een lange dag heeft gisteren de internationale jury onder leiding van mezzosopraan Linda Finnie …