Bettine Vriesekoop opent Wijkpunt Schoonveld met clinic bij JCV

Na ruim veertig jaar keert Bettine Vriesekoop terug in de zaal van tafeltennisvereniging JCV in Vught. In oktober 1979 was ze nog maar 18 jaar jong toen ze als speelster van Avanti Hazerswoude voor de ereklasse uitkwam tegen JCV. Op zaterdag 12 november keert ze als 61-jarige terug om de JC-zaal aan de Van de Pollstraat te openen als Wijkpunt van de gemeente Vught. Bettine geeft die dag ook een gratis clinic. Aanmelden vóór 5 november.

Vriesekoop doet dat met een twee uur durende tafeltennisclinic waarmee ze de jeugd al geruime tijd boeit en ouderen door heel Nederland in beweging weet te brengen. In samenwerking met de stichting Beweeg Mee, een initiatief van JCV-lid en geboren Vughtenaar Dirk Eikemans, schotelt de voormalig Europees kampioene de deelnemers een uitgebreid en gevarieerd programma voor.
“Ik sta als een fit en opgewekt mens in het leven en hoop op weer een volle zaal met enthousiaste jonge en oudere mensen”, zegt Vriesekoop. “Hopelijk werkt mijn positiviteit aanstekelijk en weet ik ook hier mensen te beïnvloeden. Ze moeten gaan sporten, gaan bewegen. Want het leven is leuker als je fit bent.”

Meedoen en bewegen
Hoewel Bettine Vriesekoop geldt als een van de bekendste toppers in de Nederlandse sporthistorie, draait het in haar clinic allerminst om presteren. Ze vertelt wel over haar ervaringen, hoogte- en dieptepunten als topspeelster, maar de clinic is voornamelijk gericht op meedoen, bewegen en ‘inclusiviteit’. Bettine is sinds ruim een jaar officieel ambassadrice van Beweeg Mee, een stichting die zich inzet voor mensen met fysieke, mentale en/of sociale kwetsbaarheid.
“Veel mensen stoppen rond hun 50e met sporten. En daar komen ze dan later van terug. Blijf gewoon in beweging! Sporten houd je fitter, verkleint de kans dat je maatschappelijk achterop raakt of in een burn-out terecht komt. Je loopt rond op deze wereld, je leeft! Het is soms niet gemakkelijk, maar zorg dat je erbij blijft en maak er wat van”, is haar boodschap.
Bettine voert haar clinic bij JCV uit met Lars Wildenborg. Naast Dirk Eikemans is deze NTTB-bondstrainer de tweede initiatiefnemer van Beweeg Mee. In het eerste deel van de vooral praktijkgerichte groepscursus nemen Bettine en Lars de jeugd mee langs een aantal technische vaardigheden van tafeltennis. Daarna mogen deelnemende kinderen enkele basisvormen proberen uit te voeren en krijgen ze uitleg en persoonlijke tips.

Denksport
In het tweede deel van de clinic worden ouderen wegwijs gemaakt in de beginselen van wat wetenschappers ‘de denksport’ tafeltennis noemen. ‘De meest actieve sport voor de hersenen’ maakt tafeltennis uitermate geschikt als middel om bijvoorbeeld dementie te bestrijden. Voor de groep ouderen heeft JCV daarom o.m. contact gelegd met zorginstelling Vughterstede, die een aantal deelnemers afvaardigt. Ook mensen die rolstoelafhankelijk zijn kunnen meedoen. Voor hen past JCV een of meer tafels aan zodat er zogeheten schuif-tafeltennis mogelijk is.
Bettine: “Ook op wat latere leeftijd is tafeltennis heel geschikt om toch op ’n goede manier in beweging te blijven. Tafeltennis is laagdrempeliger dan een aantal andere sporten, waar meer fysiek bij komt kijken. Waar vaak lange reizen voor nodig zijn en je ook te maken krijgt met bijvoorbeeld homogeniteit in een team. Daar heb je bij tafeltennis veel minder of helemaal niet mee te maken. Bovendien kan iedereen op z’n eigen niveau meedoen.”

Ontmoetingsplek
Na de officiële opening van Wijkpunt Schoonveld is de zaal van JCV een van de plekken waar Vughtenaren elkaar kunnen ontmoeten voor allerlei activiteiten. Vooralsnog is de zaal aan Van de Pollstraat 3A op woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur opengesteld als Wijkpunt. JCV’s zaalbeheerder en bestuurslid Kees Derksen is dan de gastheer. Het programma wordt nog verder ontwikkeld in samenspraak met de buurt en met de doelgroepen.
“Met haar clinic bij JCV maakt Bettine zichtbaar dat iedereen kan meedoen aan sport. Ze verbindt fitheid en ontmoeten met elkaar en toont aan dat die twee thema’s de kwaliteit van leven verhogen. Bij jong en oud”, zegt René Vorstenbosch, die bij JCV de drijvende kracht is achter het Wijkpunt en JCV’s bemoeienissen met het Vughtse Sportakkoord.
JCV is een van de vier Vughtse sportverenigingen die hun bijdrage mogen leveren aan het lokale Sportakkoord, een actieplan dat gericht is op bewegen en het bevorderen van gezondheid. Het plan wordt inmiddels door heel Nederland uitgevoerd. Partijen uit de sport, van gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben erin afgesproken hoe ze sport- en bewegingsambities willen bereiken. ‘Mensen, gá bewegen en blíjf bewegen’, is de hartenkreet.

Aanmelden gratis clinic
De tafeltennisclinic van Bettine Vriesekoop bij JCV begint zaterdag 12 november om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Deelname is gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt. Aanmelden kan tot uiterlijk 5 november op e-mailadres rhjmvank@home.nl. Vol is vol! De officiële openingshandeling voor Wijkpunt Schoonveld is voorzien om 12.00 uur.

Met haar clinic bij JCV roept tweevoudig Europees kampioene Bettine Vriesekoop jong en oud op tot meedoen en blijven bewegen. “Het leven is leuker als je fit bent.”

Kijk ook bij

Naam Wasserij De Spuistroom terug in de Uilenburg

Sinds 21 juni 2024 is de originele ‘Eerste steen’ uit 1949 terug op het terrein …