“Beste inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt,

Sinds zondag 19 december is ons land opnieuw in lockdown. De lockdown is nog steeds dringend nodig om het aantal besmettingen te beperken en de druk op de zorg te verminderen. Voor veel inwoners is het lastig en vervelend, voor anderen en met name de grote groep ondernemers, is het dramatisch. Mét en vóór elkaar moeten we er dan ook alles aan doen en blijven doen, om deze moeilijke periode snel tot een eind te brengen. Ik roep u op en ik roep jou op, om daarbij te helpen. Houdt u zich alstublieft aan de regels.

Voor de tweede keer op rij luiden we het nieuwe jaar in zonder vuurwerk. Een aantal inwoners zal dit zeker betreuren; vooral jongeren, vermoed ik. Maar de omstandigheden zijn ernstig en de maatregelen tegen het coronavirus blijven hard nodig. Een jaarwisseling zonder vuurwerk is er daar één van.

Het aanhoudende coronavirus en zijn beperkende maatregelen leiden tot irritatie, onrust en onzekerheid. We voelen ons beperkt in onze vrijheid. Veel ondernemers hebben het moeilijk. Het lijkt wel alsof vooral de leuke en plezierige dingen verboden of beperkt worden: uitgaan, evenementen, concertbezoek en samen sporten. Als klap op de vuurpijl wordt dan ook nog het vuurwerk rondom de jaarwisseling verboden. Veel mensen vinden het moeilijk om nog begrip en geduld op te brengen voor alle beperkingen. Dit is zeer begrijpelijk.

Hoe beu we de maatregelen echter ook zijn, ze zijn helaas nog steeds broodnodig. Natuurlijk voor de kwetsbare mensen in onze samenleving. Maar ook voor al die mensen, die werkzaam zijn in de overbelaste zorg, bij de politie en andere hulpverleners en handhavers. Zij loodsen ons door deze nare pandemie, helpen ons als het nodig is en waken over onze gezondheid en veiligheid.

Voor deze mensen heb ik groot respect en heel veel waardering. Hen gun ik het dan ook niet, dat zij ook nog worden opgezadeld met de overlast, risico’s en allerlei andere gevolgen van vuurwerkgebruik. Mét als bijkomend gevaar, dat de zorg het straks echt niet meer aankan en gedwongen wordt tot keuzes, die volstrekt ongewenst zijn.

Ik doe een beroep op u en op jou

Als burgemeester van onze mooie gemeente en hartverwarmende gemeenschap doe ik een vriendelijk maar dringend beroep op u en ook op jou: hou u, en hou je, aan het verbod op vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling, maar ook nu, in de laatste weken van het jaar. Respecteer het en begrijp het. Spreek elkaar erop aan en beste ouders, spreek uw kinderen erop aan.

Laten we juist in deze tijd hart hebben en begrip tonen voor elkaar en voor de mensen in de zorg en al die anderen die dag en nacht voor u, voor jou en voor mij klaarstaan. Laten we de zorg bereikbaar houden, kwetsbare medemensen ontzien, verboden en onveilig vuurwerk niet afsteken en daarmee angstige medebewoners en huisdieren beschermen. Zeer veel inwoners van onze gemeente ervaren het illegaal afsteken van vuurwerk als een grote ergernis. Help mee de druk een beetje te verlichten en irritatie te voorkomen.

Samen krijgen we veel voor elkaar. Dat hebben we vaker laten zien. Ook een vuurwerkloze jaarwisseling met de beste wensen voor iedereen. Helpt u mee? Doe je mee? Namens al onze hulpverleners, handhavers en kwetsbare medemensen: hartelijk dank!

Ik wens u – en jou – alvast een gezond, gelukkig en voorspoedig nieuwjaar.”

R.J. van de Mortel,
Burgemeester

Samen maken we het verschil

Maakt het vuurwerkverbod echt verschil? Jazeker. De risico’s van vuurwerk en de mogelijke gevolgen zijn groter dan we denken. Het gaat over:
• gewonden, met ernstig letsel aan ogen en handen, vaak permanent met veel nazorg en de extra druk die zij leggen op de overbelaste zorg;
• onverantwoord gebruik en overlast, vooral voor kwetsbare inwoners, zoals ouderen, jonge kinderen, blinden en slechtzienden en voor angstige, weglopende huisdieren – zelfs nu al- weken voor de jaarwisseling;
• verboden opslag van zwaar, vaak illegaal en onbetrouwbaar vuurwerk in woningen en garageboxen, met gevaar voor de hele straat en wijk;
• kinderen die online (illegaal) vuurwerk bestellen en verbergen voor hun ouders;
• klachten over gevaarlijk gebruik en overlast, nu al, weken voor de jaarwisseling;
• vernielingen en schade en de inspanningen van gemeente, politie en Boa’s om dit te voorkomen en tegen te gaan, om te controleren, in te grijpen, te handhaven en te herstellen. De gemeente doet altijd aangifte van vernieling en verhaalt schade op de veroorzakers;
• forse boetes, celstraf en zelfs woningsluiting voor veroorzakers en daders en voor verdachten van handel en opslag.

Hebt u iets gezien? Meld het anoniem bij: Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. U kunt ook de politie bellen: 0900 8844 of – bij spoed – 112.

Kijk ook bij

Doe mee aan de huisdier look-a-like challenge!

En win een professionele fotoshoot met je huisdier, aangeboden door knapdier.nl – Fotografie Doe samen …