Het Nederlandse IJSO2022-team, v.l.n.r.: Kjeld Zwitserloot, Imre Bekkering, Runa Reuderink, Jochem Kistemaker, Ralph de Boer en Matthijs Ruiter

Beekvliet-leerling Kjeld Zwitserloot wint bronzen medaille

Vorige week gingen in Bogotá (Colombia) 217 topleerlingen uit 43 landen met elkaar de strijd aan op natuurwetenschappelijk gebied. Tijdens de 19e International Junior Science Olympiad (IJSO) behaalde Kjeld Zwitserloot, leerling van Gymnasium Beekvliet, een zeer knappe bronzen medaille.

Kjeld Zwitserloot (15) uit Rosmalen had zich, net als zijn vijf teamgenoten, in juni via de nationale IJSO-finale gekwalificeerd voor de internationale olympiade. De IJSO is een olympiade voor leerlingen van 15 jaar of jonger. De internationale wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een meerkeuzetoets, een toets met open vragen en een praktische toets. De meerkeuzetoets en de toets met open vragen waren individuele toetsen, de practicumtoets werd in teamverband afgenomen.

Samenbrengen
De IJSO richt zich voornamelijk op academische prestaties in de natuurwetenschappen, maar is ook bedoeld om bètaleerlingen van over de hele wereld samen te brengen. De leerlingen doen kennis op over de drie vakgebieden biologie, natuurkunde en scheikunde en leren hun kennis creatief in te zetten om moeilijke problemen op te lossen. IJSO is meer dan een kenniswedstrijd. De organisatie heeft de deelnemers een uitgebreid educatief, sportief en cultureel programma aangeboden. Zo bezochten de leerlingen de Zoutkathedraal, een kerk die ingericht is in een zoutmijn bij de stad Zipaquirá en het planetarium in Bogotá. Ze maakten een stadswandeling en bezochten het heiligdom Monserrate, een traditioneel bedevaartsoort op 3172 meter boven de zeespiegel.

Kijk ook bij

Taalvrijwilliger worden?

In de gemeente Vught hebben ongeveer 3.000 inwoners moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. …