Achteraan v.l.n.r.: Marieke Jans (leerkracht ondersteuner TOS), Susan Zant (directeur Kentalis DSH), Theo Brink (ANWB directeur Financiële Zaken) en Wendy Winatasasmita (initiatiefneemster en leerkracht ondersteuner)

Basisschool Kentalis Talent wint ANWB Verkeersplein

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Noord-Brabant is school voor speciaal basisonderwijs Kentalis Talent in Vught. Op vrijdag 6 oktober werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Susan Zant (Directeur Kentalis DSH) en Theo Brink (ANWB directeur Financiële Zaken).

Susan Zant, directeur Kentalis voor doven en slechthorenden (DSH): “De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Ons gebouw staat op een afgebakend terrein. De kinderen zelf hebben dus weinig te maken met het verkeer. Een verkeersplein is daarom zeer welkom. Wij zijn een school voor speciaal onderwijs voor dove kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Onze leerlingen komen veelal met de taxi naar school. Een enkeling komt lopend of op de fiets. We willen onze leerlingen op het verkeersplein in een veilige situatie meer leren over verkeersveiligheid. Door hun doofheid en andere beperkingen hebben zij veel behoefte aan herhaling. Op een verkeersplein kunnen wij ze dat allemaal bieden. We geven verkeerslessen, maar een uitdagend verkeersplein inspireert ons om hieraan nog meer aandacht te besteden.”

Kwetsbaar op de fiets
Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB het ANWB Verkeersplein ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.

Actie
De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein. Kijk voor meer informatie op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein.

Kijk ook bij

Winterse Buitenbios bij Verkadefabriek

Na het succes van de eerste editie van Buitenbios im Schnee in 2022, nodigt de …