Bart Spooren zestig jaar lid dahliavereniging Rosa van Lima

Met zijn achtentachtigjarige leeftijd is de geboren en getogen Vughtenaar Bart Spooren het langst zittende lid van de Vughtse Dahliavereniging Rosa van Lima. “Ik ben een blijver”, aldus de krasse bloemenliefhebber en hovenier. Datzelfde geldt voor zijn eveneens nog kwieke echtgenote Marietje Vissers, die met zesentachtig lentes de puberteit, adolescentie en middelbare leeftijd ook al enige tijd is gepasseerd.

Door Ton Wagenaars

Ik ben wel het langst zittende lid met mijn zestigjarig jubileum, maar de oudste ben ik niet”, weet Bart Spooren die zijn jeugd doorbracht op de boerderij met tien ‘bunder’ land aan de Bergenshuizensestraat. Daar, op het gemengde bedrijf van de familieboerderij was hij ook werkzaam totdat hij in 1955 bij de gemeente ging werken en daar opklom tot hovenier en zorg droeg voor de vele borders, taluds, parken en struwelen. Daar kwam hij ook in contact met collega’s die al een binding hadden met de Dahliavereniging. “Na vijf jaar werd ik lid en ben dat zestig jaar gebleven.”
Vanaf 1980 betrok Rosa van Lima de locatie aan de Esscheweg en daar is hij, nu veertig jaar later, nog steeds wekelijks aanwezig na een fietstochtje vanuit zijn huidige woning. ”Er is altijd wel iets te doen en je komt er vaak je medeclubleden tegen met wie een gesprek gevoerd wordt over dahlia’s, maar ook over allerlei andere zaken die je boeien.”

Spooren heeft in die jaren een grote collectie opgebouwd aan tastbare herinneringen. “Hij gooit nooit iets weg”, vertelt zijn vrouw. In een groot album zijn tientallen foto’s te bewonderen van prijsuitreikingen, uitstapjes, tentoonstellingen en zelfgemaakte bloemstukken. Ook de jaarlijkse diploma’s van de zogenaamde tafelkeuringen bleven bewaard vanaf 1960. Zelf heeft hij al jaren de taak om jarige leden te vergasten op een felicitatiekaart, maar ook was hij al die jaren actief als aanbrenger van donateurs. “Zo’n drie tot soms wel zes per jaar. Die donateurs worden vier keer per jaar getrakteerd op een groot boeket dahlia’s waarna ze een bijdrage schenken.” Uiteraard heeft de kweker en kenner de donateurskaarten van alle sponsors nog bewaard.

Lees het volledige artikel in Het Klaverblad van 25 november. Dat kan ook online; klik hier.

Kijk ook bij

Feest in DePetrus voor ‘Wij Omarmen’

Eind vorig jaar heeft Rotaryclub Vught zich verbonden aan de Stichting ‘Wij Omarmen’ in Vught. …