Een deel van het altijd keurig in uniform geklede personeel in het ontvangstdeel

‘Baan Thai’ in vijf jaar een begrip in de wijde omgeving

In een tijdsbestek van nauwelijks vijf jaar groeide het Thaise afhaalcentrum van een eenvoudige kookhobby vanachter het fornuis uit naar een imposante en drukbezochte zaak aan de Vughtse Michiel de Ruyterweg. Aanvankelijk startten Waan en Hans Stakenburg, nog met wat scepsis en slechts twee parttime personeelsleden, in een klein, knus onderkomen aan de Peperstraat, thans is Baan Thai dominant aanwezig in de Vughtse horecascene met een uitgebreide, trouwe klantenkring die nog steeds uitbreidt.

Door Ton Wagenaars

Deze week, om exact te zijn op 19 maart, viert Baan Thai het eerste lustrum. Vijf jaar bestaat het Thaise afhaalcentrum inmiddels en voor de uitbaters en eigenaars is het onvoorstelbaar dat het allemaal zo snel en voortvarend is gegaan. ”We schrokken er zelf van”, vertelt Hans Stakenburg (47) die zijn Thaise bruid van meet af aan volgde en van goede raad voorzag. “Heel af en toe denken we nog terug aan onze startperiode in het Peperstraatje met zoveel vragen en angstige onzekerheden. Het was voor ons een echt probeersel, al hadden we het van tevoren allemaal best berekend en de kansen gewogen. Maar vanaf de eerste week werd het duidelijk: we brachten een novum in Vught en dat sloeg aan. De eerste cliënten waren aanvankelijk wat elitair, want Thais voedsel zou iets ‘extra-ordinairs’ zijn, maar al spoedig vond de doorsnee Vughtenaar, die naar iets speciaals Oosters snakte, de weg naar onze zaak en bleef die trouw. Daarvoor moesten we wel dagelijks bezig zijn met een kritische blik naar de producten die volgens ons aan de hoogste eisen moesten voldoen. Daarin zijn we volledig geslaagd.”

Waan Stakenburg in haar element tussen de vele Thaise producten

Perfectionist met dankbaarheid en trots
Bij Baan Thai is het van meet af aan duidelijk wie er de scepter zwaait en wie zich volledig en met bijna griezelige nauwgezetheid bijna dag en nacht inzet voor ‘Het Thaise huis’. Waan Stakenburg (45) heeft haar droom verwezenlijkt en heeft zich daarvoor alle moeite getroost. “Ik kan géén afstand nemen en moet gewoon werken. Dat is een karaktertrek. Stilzitten kan ik niet en ik heb dat meegenomen uit Thailand waar ik ook dagelijks hard moest werken. Nu hebben we onze eigen zaak met een volledig toegeruste, milieuvriendelijke keuken die de echte authentieke Thaise gerechten ter plekke en dus echt maximaal vers voor het oog van de klanten vervaardigt en aanbiedt.”
Het personeelbestand is uitgebreid naar negentien leden met daaronder de uit Thailand overgekomen gediplomeerde Thaise koks. “Meesters in hun vak en van alle trends op de hoogte”, zegt het ondernemersduo, dat voor deze vakmensen ook zorgt voor tijdelijke huisvesting via UWV en Immigratiedienst. Stakenburg streeft er verder naar om het personeel zo snel mogelijk Engels of Nederlands te leren, want: “Contact met de klant is belangrijk en essentieel.” Het personeel glimlacht, als Waan bij binnenkomst van een klant spontaan zwaait, maar ook al bijna zeker weet welk gerecht besteld is: “28c met gamba’s.”

Dinercheques en cateringservice
Waan, die als een ‘vrouw Holle’ van ’s morgens negen uur tot sluitingstijd door de keuken, opslag en ontvangstruimte rent, kent twee woorden om haar successtory te benoemen: “Zo trots op het bereikte en zo dankbaar voor de klanten die ons trouw blijven en dat vaak laten blijken met complimenten. Ook horen we van de mond-tot-mondreclame die plaatsvindt. Dat maakt ons heel gelukkig en daarvoor danken we onze gasten dan ook met een korte kortingsactie van 10% op alle bestellingen. Dat is een gemeend gebaar uit ons hart.” Baan Thai heeft in de eerste vijf jaar de klantenkring verder uitgebreid. Naast de Vughtenaar die soms verschillende keren in de week een bestelling plaatst, komen er trouwe klanten uit Gorinchem, Eindhoven, Oss of Veldhoven. “Die er dus speciaal voor naar Vught komen.” En de Oosterse take-away-zaak heeft inmiddels ook een herkenbare ‘dienstauto’ die ingezet wordt bij het ophalen van de grondstoffen en ingrediënten, maar ook deel uitmaakt van de cateringservice die eveneens steeds meer gewaardeerd wordt. “Hebben families, zaken of verenigingen iets te vieren, dan kan Baan Thai ook ingezet worden. Wel even van tevoren de vele mogelijkheden doornemen.” Verder vinden tegenwoordig ook de dinercheques gretig aftrek.
Van de gunstige parkeergelegenheid en de centrale ligging zijn cliënten zich inmiddels al lang bewust en binnenkort kan ‘Thai food Take Away ook nog eens nieuwe belangstellenden verwelkomen als de nabijgelegen nieuwe Grote Zeeheldenbuurt bewoond gaat worden.

Thais restaurant?
En toch is er nog één gekoesterde wens: een heus Thais restaurant in Vught. “Er is niet direct haast bij, maar we hebben ons al een paar maal georiënteerd omdat we menen dat ook daar een markt voor is. Het lijkt ons heerlijk om onze producten ook aan mooi opgemaakte tafels te serveren. Zo blijven we onze dromen houden, maar vooreerst is het genieten van datgene wat we bereikt hebben.”
Over het laatste jaar met corona is Waan niet onverdeeld negatief. “Wij kregen de indruk dat onze afhaalmenu’s – inmiddels over de honderd samenstellingen – zelfs meer werden gewaardeerd. Daar hebben we op ingespeeld en hebben de wettelijke veiligheidsmaatregelen dan ook uiterst stringent toegepast. Misschien soms wel erg streng, maar wij hechten aan veiligheid en doen het derhalve voor de klanten.”

Kijk ook bij

Vughts raadslid Dianne Schellekens nummer 2 op lijst D66 Brabant

Dianne Schellekens uit Vught staat hoog op de lijst van D66 Brabant bij de verkiezingen …