Na de onthulling van het nieuwe logo door wethouder Fons Potters, heffen voorzitter Leo van Hees (rechts) en Jeroen van der Put het glas

Avulo TV vanaf 1 mei op de kabel

Vanaf dinsdag 1 mei gaat Avulo TV officieel van start. De uitzendingen zijn te vinden op KPN-kanaal 1303 en Ziggo-kanaal 37. Hiermee is het cross-mediale aanbod van Avulo compleet. Met radio- en televisie-uitzendingen, een online nieuwsrubriek en een onmiskenbare aanwezigheid op Youtube, Facebook en Twitter. Ten behoeve van de nieuwe tv-zender presenteerde Avulo afgelopen donderdag het nieuwe logo.

Avulo-voorzitter Leo van Hees: “Eind 2016 zijn we gestopt met de samenwerking met LTV. De Vughtse Raad vroeg daarop of Avulo televisie wilde gaan maken. Natuurlijk wilden wij dat, maar we hebben wel middelen nodig en professionele ondersteuning. Ons televisieplan is gepresenteerd aan de Raad, die het eind 2017 goedkeurde. Avulo voldoet vanaf 1 mei aan een groot aantal belangrijke richtlijnen van het LTMA, Lokaal Toereikend Media Aanbod. We verstrekken door middel van woord, beeld, video en geluid uitvoerige informatie aan de inwoners van ons uitzendgebied. Het doel van het LTMA is een grotere betrokkenheid van de burgers bij de overheid. Wij hebben subsidie voor 3 jaar. Eventuele commerciële inkomsten worden daarvan gedeeltelijk afgetrokken, een deel mogen we zelf houden voor verdere ontwikkeling. Na drie jaar is er een evaluatie. Gaan we door -ja natuurlijk!- en hoeveel subsidie is er dan nog nodig?”

Geen ervaring
Avulo heeft geen ervaring met tv. Daarom is voor de komende jaren een ‘betaalde vrijwilliger’ aangetrokken. Vughtenaar Jeroen van der Put, cameraman en editor met een eigen audio-visueel productiebedrijf, heeft veel kennis van en ervaring met televisieproductie. Voorlopig draagt hij de eindverantwoordelijkheid voor alle producties van de drie verschillende camerateams. Die mensen komen uit zijn eigen netwerk, maar nieuwe vrijwilligers zijn zeker nodig. Op het Maurick College wordt een Talent Academy opgericht. Geïnteresseerde scholieren kunnen in hun Daltonuren eigen programma’s produceren, die ze later op Avulo TV terug kunnen zien. Voor de omroep een goede kweekvijver voor jong talent en het biedt ruimte voor integratie tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Bijvoorbeeld voor een programma over senioren door jongeren.

Vanaf dinsdag 1 mei zal Avulo TV uitzenden via de kabel. Vanaf 1 januari zijn, volgens afspraken met de gemeente, al 20 proefuitzendingen gemaakt. Ze zijn reeds online verspreid. Uitzending via de tv-kanalen maakt voor veel jongeren trouwens weinig verschil, zij kijken al op alle platforms. Voor ouderen is een televisiekanaal gemakkelijker. Per dag wordt gestreefd naar 30 tot 60 minuten nieuwe videocontent. Deze blokken worden steeds herhaald, afgewisseld door lokaal nieuws. Wellicht worden actuele items live uitgezonden, zoals sportwedstrijden of actualiteitenprogramma’s.

Drie blokken
Jeroen van der Put: ”Onze doelgroepen zijn breed. We programmeren daarom drie blokken: dagelijks nieuws, reportages over evenementen als Koningsdag en andere programma’s zoals documentaires of wekelijkse sportprogramma’s. We zoeken vooral naar de connectie met de inwoners van Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Zo hebben we een serie over mensen met bijzondere hobby’s. In totaal hebben we 75 programma-ideeën opgeschreven. Die worden natuurlijk niet allemaal uitgevoerd, maar geselecteerd volgens strenge criteria. We willen ook dossiers gaan opbouwen over belangrijke items in Vught, zoals de N65 of het spoor. Daarbij zullen we contact zoeken met kritische clubs als ‘Samen voor Vught’ en betrokken partijen als ProRail en Rijkswaterstaat. Professionele content van derden, die betrekking heeft op deze omgeving, zal ook regelmatig worden gebruikt. PSV-tv wordt ons gratis ter beschikking gesteld. Vughtenaren maken privé soms prachtige video’s, wellicht geschikt voor Avulo TV.”

Vrijwilligers
Leo van Hees: ”Belangrijk is vooral wat onze inwoners willen. Zo gaan we een aantal raadsleden vragen wat zij nou belangrijk vinden voor Vught. Op die manier bouwen we een politiek video-archief op, waar we later op terug kunnen komen. Daarnaast willen we leuke of interessante burgers een kans geven op de televisie. Avulo is voor Vught, maar vooral ook van Vught. Vrijwilligers die graag televisie willen maken, kunnen zich melden via televisie@avulo.nl.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …