Avontuurlijk Bewegen in Vught

In de jaren zestig was ik een gevaar op de dansvloer met mijn zilverkleurige legerkistjes en mijn wilde bewegingen. Als een jumping jack flash trok ik, niets of niemand ontziend, een spoor van vernieling door de menigte. Mijn dansstijl is sindsdien niet wezenlijk veranderd. Toentertijd was ik een fervent basketballer en voetballer, activiteiten die ik afwisselde met tennis, skiën, fietsen en hardlopen. Ik smeet met mijn krachten. Dus ook op de dansvloer. Op m’n 63ste kan mijn lichaam dat niet meer aan.

Door Frank van Empel

“De ziekte van Parkinson kreeg mij te pakken. In 2004, vlak voor mijn vijftigste verjaardag, stelde een neuroloog uit Gent, vanuit een skilift de diagnose. ‘Geen paniek’, suste de arts. ‘Parkinson is -zeker in het begin- goed te behandelen.’ In de tussenzin zat het venijn. Binnen in mij groeide een monster, dat steeds indringender controle over mijn lichaam probeerde te krijgen. Dit spoorde niet met mijn Zelf-Beeld. Ik deed alles om Parkie’s greep naar de macht te verijdelen. Neuroplasticiteit, fysiotherapie, yoga, logopedie, steeds langer, vaker en intensiever bewegen, culminerend in een voorlopig hoogtepunt: deep brain stimulation. In de aanloop naar deze sprong in het diepe, publiceerde Studio nonfiXe -onze eigen, vrije uitgeverij- Parkinson Hotel. Vlak daarna vond de hernieuwde kennismaking met de Dans plaats. Die bleek in de tussentijd niet veranderd te zijn. Wel de entourage.

Tien à vijftien oudere vrijgestelden, gezeten op stoelen zonder leuningen, vormen een kring en voeren een vast programma van bewegingen uit, op het ritme van muziek. Aanvankelijk zittend, daarna staande achter de stoel (voor de stabiliteit) en ten slotte los. Voor je het als deelnemer goed en wel in de gaten hebt, is de overgang gemaakt van stoelyoga en fitness naar moderne dans en ballet. In dit tweede, avontuurlijke deel van de les ligt de nadruk op individuele, artistieke expressie. Stoelen aan de kant. Vrij bewegend door de ruimte. Anderen opzoekend, verkennend en weer verlatend, als een zwerm bijen, op zoek naar nectar.”

Cursus MoveFullness
“Mijn lievelingsdocent was en is Eirini Kreza uit Griekenland, de bevallige echtgenote van de Britse balletmeester Andrew Greenwood en moeder van twee jonge rebellen. In amper twee jaar tijd is zij erin geslaagd om van een groep aangeslagen individuen een hechte sociale club te maken, die de aanraking niet schuwt en lief en leed – tijdens en na de les en via WhatsApp – met elkaar deelt.

Eirini gaf tot november 2017 wekelijks les in de Muzerije in Den Bosch en begint op 20 februari in Theater de Speeldoos te Vught met een cursus MoveFullness – Avontuurlijk Bewegen voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson en andere niet-aangeboren hersenbeschadigingen. Ook anderen zijn welkom, zodat gaandeweg een switch2move gemaakt kan worden, waarbij de nadruk steeds minder komt te liggen op ziek zijn en genezing en de sprong wordt gewaagd naar personal health, waarbij avontuurlijk bewegen, een zo goed mogelijke gezondheid en samen plezier maken centraal staan. Eirini geeft zelfs de meest onbeholpen, trage en trillende danser zoveel zelfvertrouwen, dat symptomen er niet meer toe doen. Wij zijn dansende avonturiers. De dans brengt alles en iedereen samen, zo blijkt steeds weer.

Eirini Kreza en Andrew Greenwood maken deel uit van een wijd vertakt, internationaal netwerk van dansers en wetenschappers die hun kennis, kunde en talent aanwenden ten behoeve van de gezondheid en het welzijn van zichzelf en anderen. Zij werken als switch2move in Nederland onder meer samen met het Nationaal Ballet en met Factorium Podiumkunsten in Tilburg. Met Eirini haalt Theater de Speeldoos niet alleen een top-danser en docent in huis, maar ook een talentvolle choreografe, die bewezen heeft kloven te kunnen overbruggen. Door bij voorbeeld Parkies op leeftijd te omgeven met jong, aanstormend danstalent groeien alle betrokkenen boven zichzelf uit, zo is mij een aantal malen gebleken en overkomen.”

Proefles
MoveFullness, avontuurlijk bewegen voor jong en oud, in Theater de Speeldoos, Vlierstraat 6 Vught op dinsdagen van 11.00-12.15 uur vanaf 20 februari. Op dinsdag 30 januari om 11.00 uur wordt er een gratis proefles gegeven waar iedereen, die wil ervaren wat MoveFullness kan betekenen, gratis aan kan deelnemen. Aanmelden kan via: info@starsonstage.nl of telefonisch via 073- 6571843 (geopend op werkdagen tussen 13.00- 17.30 uur. Kosten 60 euro per 9 lessen. Meer weten & aanmelden: www.StarsOnStage.nl.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …