Auteur Fred Menko over boek ‘Veertien kinderen’ in NM Kamp Vught

Adolf Menko (1888-1963) kwam uit een Joods gezin met veertien kinderen en was na de oorlog de enige overlevende van zijn generatie. Twee broers waren een natuurlijke dood gestorven; alle andere broers en zussen en veel aangetrouwde familieleden en nakomelingen waren vermoord. Ook Adolfs eigen zoon Siegfried was omgekomen, in Mauthausen. Fred Menko (1951) is een kleinzoon van Adolf. Op zondag 6 november vertelt hij in Nationaal Monument Kamp Vught over zijn boek ‘Veertien kinderen. De oorlogsgeschiedenis van mijn Joodse familie’.

De familiegeschiedenis is beschreven aan de hand van vele foto’s en documenten. NRC schreef in april 2022 over het boek: “De lotgevallen van de familie Menko tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn minutieus uitgezocht door de kleinzoon van de enige overlevende van het grote gezin. Fred Menko’s boek is een imposant oorlogsdocument.”

Rechteloos
Menko over ‘Veertien kinderen’: “Na het schrijven van mijn boek was ik vooral ontdaan. Over hoe gemakkelijk het kon gebeuren dat een groep mensen rechteloos werd verklaard. (…) Het is een huiveringwekkend verhaal, omdat het zo gemakkelijk kon gebeuren. En zo kort geleden! Wie zich rekenschap geeft van de gebeurtenissen van toen, hoeft weinig meer bij te leren over antisemitisme, vreemdelingenhaat, racisme, agressie, over opportunisme en lafheid en over heldenmoed.”

Kamp Vught
Begin april 1943 kwamen Joodse families uit Delden gedwongen naar Kamp Vught. Selma Bernardi Simon, dochter van Bernard Menko en Tilly Simon, stierf er, net een jaar oud. Na de oorlog getuigde de arts Betty Poppers-Prins over de hoge kindersterfte in het kamp. Haar dochtertje Adelheid stierf een week na aankomst. Ook ouderen, onder wie Leentje Jacobs-Mogendorff (1870-1943), zijn in Vught aan de ontberingen overleden. Menko gaat ook in op dit deel van de kampgeschiedenis.

Reserveren
De toegang voor de lezing op 6 november is inbegrepen bij de entree (11 euro; aanvang 14.00 uur). Met een Museumkaart, als Vriend of Beschermer is de toegang 3 euro. Reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl. Het museum is geopend vanaf 12.00 uur.

Expositie
Op vrijdag 27 januari (Holocaust Memorial Day) is de derde lezing in het kader van de tijdelijke expositie ‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’. NIOD-onderzoekers René Kok en Erik Somers, samenstellers van de expositie vertellen dan over de voor hen meest bijzondere foto’s. Het boek ‘Veertien kinderen. De oorlogsgeschiedenis van mijn Joodse familie’ van Fred Menko is te koop in de museumwinkel (2022, Boom Uitgevers; 29,90 euro; 336 pagina’s).

Kijk ook bij

Duurzaamheid in pakketverzending

Advertorial In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om te kijken …