Bezoekers met audiotour junior in vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’. (Foto: Jan Willem de Venster)

Audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ NM Kamp Vught

“Voor mijn broer Jan is een brood bezorgd, maar de bewakers snijden het meteen open, om te zien of er iets in zit. Ze halen er een kokertje uit, met een brief van zijn liefje. Die brief krijgt hij niet, maar het brood wel. Wat die SS’ers niet weten: er zit nog iets in! Een blikje met daarin een foto van zijn lief. Mijn broer is zo blij! Pakjes openen is soms beter dan welk feest ook.”

Een pagina over Hans Alderliesten uit het fotoalbum

Hans Alderliesten is 13 jaar in 1943 als hij met zijn moeder, vader en tien broers en zussen in Kamp Vught terecht komt. Zijn broer Toon werkt bij de politie, maar weigert Joden op te pakken en moet onderduiken. De bezetter verwacht dat Toon zich zal melden als de familie gevangen wordt gezet als gijzelaars. Het verhaal van Hans is opgenomen in de nieuwe audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ van Nationaal Monument Kamp Vught. Met de audiotour en een fotoalbum kunnen kinderen vanaf 10 jaar op pad in de vaste expositie en op het voormalig kampterrein. Voice-over Lisa Wade -bekend van programma’s als ‘Het Klokhuis’ en ‘13 in de oorlog’- laat de kinderen de geschiedenis beleven door de ogen van leeftijdgenoten van toen. Hoe was het voor de Joodse George en Ursula? En hoe kwam Tanneke als gijzelaarskind in Kamp Vught terecht? Ook luisteren zij naar verhalen van kinderen die op een andere manier met Kamp Vught te maken kregen, zoals inwoners van het dorp. De verschillende kijk- en doe-opdrachten en dilemma’s nodigen uit om met elkaar in gesprek te gaan.

Eigen verhaallijn
Directeur Jeroen van de Eijnde: “Ik ben heel blij met deze audiotour junior. Jaarlijks komen er ruim duizend schoolklassen vanaf groep 7, maar een aanbod voor gezinsbezoek ontbrak nog. Na de vernieuwing van het museum in 2019 was het hoog tijd om iets te ontwikkelen dat zou aansluiten op de interesses van kinderen tijdens het museumbezoek. Nu kunnen kinderen vanaf 10 jaar een eigen verhaallijn volgen over de ervaringen van leeftijdgenoten tijdens de oorlog. Het verhaal van Kamp Vught kent meerdere perspectieven: van de kinderen die hier gevangen waren en de kinderen van de kampcommandant tot de omwonenden en het buurmeisje dat afscheid moest nemen van haar buurjongetje.”

Illustraties
Striptekenaar Aimée de Jongh maakte voor het fotoalbum illustraties van situaties waarvan geen foto’s zijn, omdat het verboden was om foto’s te maken in Kamp Vught. De Jongh maakte eerder de illustraties voor de vaste expositie in het museum. Inmiddels is zij internationaal bekend van de graphic novel ‘Dagen van zand’. De audiotour junior sluit aan op het verhaal van de vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’. Educatief medewerker Cecile Post: “In de zomer hebben kinderen de audiotour getest en toen kregen we al veel positieve reacties. Ook leverde dit nuttige ervaring op, waarmee we de tour nóg beter konden maken.”

Praktische informatie
De aanbevolen minimumleeftijd voor een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is 10 jaar. Vanaf 13 oktober zijn de definitieve Nederlandse en Engelse versie beschikbaar. De audiotour junior is inbegrepen bij de entree tot het museum en is ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Patsboem! Educatief. ‘Achter prikkeldraad’ is gerealiseerd dankzij de Vriendenkring Nationaal Monument Kamp Vught, Lionsclub Vught Les Lunettes en Stichting Ankie Hak.

Kijk ook bij

Expositie ‘Van Paarden en Ander Moois’ in Museum Slager

Vanaf 10 december is in Museum Slager de nieuwe expositie ‘Van Paarden en Ander Moois’ …