Artxficial: een festival over AI

Onder het motto ‘Waar hoop en vrees samenkomen’ wordt van 1 tot 3 september in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch het festival Artxficial gehouden, een festival over Kunstmatige Intelligentie en de toekomst van onze samenleving.

Onze wereld verandert snel en onomkeerbaar en de belangrijkste motor hiervan is Kunstmatige Intelligentie of Artificial Intelligence (AI). AI is verantwoordelijk voor grote ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, mobiliteit, het klimaat, gezondheid, ontspanning en veel meer.

Angst en onwetendheid
Artxficial is gewijd aan de toekomst van onze samenleving en de impact van kunstmatige intelligentie daarop. Het festival brengt mensen uit alle lagen van de bevolking samen met wetenschappers, kunstenaars en filosofen. Peter de Kock, zelf kunstenaar en Professor of Practice op het op het gebied van data science aan de Jheronimus Academy of Data Science, is de organisator van het festival. “Ik merk vaak dat de discussie over kunstmatige intelligentie wordt bepaald door angst en onwetendheid, en dat is eigenlijk ook wel logisch. Iedereen kent angst voor het onbekende, en onwetendheid hebben we allemaal op het gebied van AI. Met Artxficial willen we mensen uitnodigen om samen het gebied tussen hoop en vrees te verkennen.”

Gratis voorstellingen
Via discussies, filmvertoningen, lezingen en workshops onderzoekt, bejubelt en bekritiseert Artxficial de rol van AI in onze maatschappij. Om niemand uit te sluiten van deelname zijn sommige events zelfs gratis toegankelijk gemaakt. De Kock: “Daar ben ik erg trots op. Ik hoop het hele festival eigenlijk gratis toegankelijk te maken, maar dat hangt af van sponsors en dit is de eerste keer dat we het festival organiseren.”

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, is Artxficial opgezet als een reizend festival dat verschillende steden in het land zal aandoen. Gesprekken met steden als Utrecht, Maastricht en Groningen zijn gestart. In Den Bosch is de Jheronimus Academy of Data Science de kennispartner van het festival.

Het complete programma is te vinden op de website www.artxficial.org en op www.verkadefabriek.nl.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …