Als koken jouw passie is …

De ‘Cercle des Gourmets de Bois Le Duc’ werd op 21 oktober 1971 opgericht. Het idee ontstond in Stadsherberg ’t  Pumpke in Den Bosch. Een aantal mannen leek het een leuk idee om eens in de twee weken gezamenlijk te koken. Gezelligheid stond hierbij centraal, maar vanaf het begin werd er op niveau gekookt. Dat kwam door Henk Tienen, toen souschef bij restaurant Chalet Royal in Den Bosch, die als chef van de kookclub de recepten bedacht en de kooklessen gaf. De club begon op eenvoudige fornuizen in het kooklokaal van de Sint Lucia Huishoudschool in Den Bosch. Na wat omzwervingen trok ‘de Cercle’, zoals het in de wandelgangen wordt genoemd, in 1985 naar een voormalige kaasboerderij in Nieuwkuijk waar zich nu nog steeds in één grote ruimte een volledig professioneel ingerichte keuken, een bar en een mooie hoek met een immense eettafel bevinden.

[Door Molly Witlox]

Sindsdien zijn ook damesgroepen van harte welkom die, net als de herenclubs, onder begeleiding van een vaste chef zo’n twaalf keer per jaar koken als professionals. Rietje van den Bogert, lid en leidinggevende chef van een van de vier dameskookclubs, is trots op deze locatie en op de klasse die het uitstraalt. “Wij koken hier niet alleen op hoog niveau, maar ook de mooi gedekte tafel waar onze zelfbereide gerechten worden opgediend en de zorgvuldig gekozen wijnen maken onze bijeenkomsten tot iets bijzonders.” Maryan Baurdoux, bestuurslid van de Cercle, wil hierbij benadrukken dat naast het koken, gezelligheid bij de Cercle net zo hoog in het vaandel staat. “Van leden wordt natuurlijk wel affiniteit met de keuken verwacht, maar zij hoeven beslist niet de sterren van de hemel te koken.“

De organisatie van de Cercle des Gourmets de Bois Le Duc is strak geregeld. Er is een menucommissie die ongeveer twaalf keer per jaar een menu samenstelt. Deze menu’s worden eerst gezamenlijk voor-gekookt door de chefs van alle clubs binnen de Cercle. Een vaste commissie zorgt voor de inkoop van de hoogwaardige ingrediënten en de wijncommissie is verantwoordelijk voor het samenstellen van het bijpassende arrangement.

In culinaire kringen heeft de Cercle inmiddels een goede naam opgebouwd. Al meer dan dertig jaar wordt jaarlijks een gerenommeerde chef-kok uitgenodigd om als gastdocent zijn geheimen prijs te geven aan het chefsteam van de Cercle. Een lange lijst is inmiddels ontstaan met namen als Edwin Kats, Hans Bosmans, Gerrit Greveling, Cas Spijkers en Robert Kranenborg.

De dames van de dinsdagmiddag-kookclub verheugen zich deze maand in het bijzonder op de volgende les. Het kerstmenu wordt dan gekookt en traditioneel aan een prachtig in kerstsfeer versierde tafel genoten. Verder worden er in de Cercle nog meer culinaire en gezellige hoogtepunten georganiseerd. Onder meer de nieuwjaarsreceptie, een jaarlijks diner met partners en het gezamenlijk bereiden van de Cercles inmiddels beroemde kreeftensoep.

De Cercle blijft meegaan met haar tijd. Niet alleen wat de ‘high end’ ingerichte keuken waar op nieuwe kooktrends kan worden ingespeeld betreft. Maar ook wat de samenstelling van de clubs betreft. Een ‘gemengde’ kookclub waar mannen én vrouwen samen koken is in oprichting. Ook aan een ‘jongeren’-kookclub (tot maximaal 35 jaar) wordt gedacht. Maar bij de reeds bestaande clubs zijn enthousiaste nieuwe leden ook nog steeds van harte welkom.

Voor meer informatie zie de website: www.cercledesgourmets.nl.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …