Markt 's-Hertogenbosch 1818 door August von Bonstetten

“Als ik teken verveel ik mij niet”

August von Bonstetten (1796-1878), een Zwitserse soldaat in ’s-Hertogenbosch

‘Buitenlandse’ namen voor echte Bosschenaren vormen nog altijd de levende getuigen van zijn opmerkzame geest. Wat te zeggen van achternamen als Salfischberger, Döll, Zaunbrecher, Stolzenbach en Burgerhof? Gewoon nakomelingen van Zwitserse, Oostenrijkse of Duitse soldaten. August von Bonstetten was ook een Zwitserse soldaat.

Historicus Jac. Biemans ontdekte enkele jaren geleden in Zwitserland onbekende tekeningen van de hand van August von Bonstetten. Ze geven een betrouwbaar en mooi beeld van ’s-Hertogenbosch in de vroege negentiende eeuw. De soldaat hield ook dagboeken bij over zijn leven in ’s-Hertogenbosch. Jac. Biemans vertelt op zaterdag 15 augustus over zijn spannende ontdekkingstocht, de militair en kunstenaar Von Bonstetten en de inhoud van de 200 jaar oude dagboeken en tekeningen.

Von Bonstetten diende veertien jaar in het Nederlandse leger en zou vrijwel zeker anoniem zijn gebleven, wanneer hij niet als tekenaar actief zou zijn geweest. Omdat hij van 1815-1820 in ‘s-Hertogenbosch gelegerd is, heeft hij ook hier enige tientallen tekeningen en schetsen gemaakt. August is zeventien jaar oud als hij in 1813 in militaire dienst gaat. In de herfst van 1815 krijgt hij het bevel om zich ‘schleunigst auf Bern zu begeben’ om van daar naar Holland te reizen. De Europese landen mobiliseren hun troepen omdat Napoleon van het eiland Elba was ontsnapt. Hij was in Parijs weer aan de macht. “Da fing der Krieg von neuem an”, noteerde August von Bonstetten in zijn dagboek.

Het soldatenleven kan Von Bonstetten niet bekoren. Alleen het tekenen en schilderen kon de verveling verdrijven. In zijn dagboek noteerde hij: “Jeden Morgen Inspektion und Theorie; ich kann die Langeweile nur in meiner Arbeit überwinden.” Naast zijn militaire verplichtingen besteedt hij dan ook vrijwel elk vrij moment aan het maken of uitwerken van schetsen van personen, interieurs en stadsgezichten. “Als ik teken, verveel ik mij niet!” schrijft hij in zijn dagboek.

Jolanda Cools en Harrie Boekwijt zorgen voor een toepasselijk muzikaal intermezzo. Vele Bosschenaren kennen Jolanda Cools. Vooral als zangeres heeft zij binnen de stad op vele verschillende podia gestaan, zowel op kleine plekjes als in het Bosschenaartje en Plaats Royal, maar ook op het grote podium en in de Pleinzaal van het Theater aan de Parade. Zingen is haar grote passie, croonend in de jazz tot meedeunend op het Kwèkfestijn. Als solozangeres, in een band of in koor met carnaval. Nu ook als helft van het duo COOLsCOOL, samen met gitarist Harry Boekwijt.

Het programma begint – zaterdag 15 augustus – om 20.30 uur en eindigt om 22.30 uur. Voor meer informatie: fransvangaal@home.nl; 06-45482739; Marian Free, mar.free@ziggo.nl: 06-51071551.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …