Ingezonden mededeling
Het kan natuurlijk voorkomen dat je om wat voor reden dan ook niet beschikt over voldoende financiële middelen. Het aanvragen van een lening kan dan uitkomst bieden. Los van het kopen van een huis, is de kans vrij groot dat je dan kiest voor een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening heeft als voordeel dat het geleende bedrag direct in z’n volledigheid aan je wordt overgemaakt. Zo heb je dus meteen de beschikking over het volledige bedrag. Dit is natuurlijk ontzettend prettig, maar kent ook zo zijn valkuilen. Het voordeel aan deze lening, is dat je exact weet wat je maandelijks betaalt aan aflossing en rente. Dat komt doordat de looptijd ervan op voorhand al is vastgesteld. Wat je vaak ziet, is dat deze lening wordt gebruikt voor het kopen van een auto of het financieren van een verbouwing. Omdat er nog zoveel meer te vertellen is over deze leningsvorm, nemen we je in dit artikel mee in de kenmerken, voordelen en ook nadelen van deze lening.
Welke voordelen heeft een persoonlijke lening?
Wanneer je na lang zoeken eindelijk een geschikte persoonlijke lening hebt weten te vinden, dan is een lening aanvragen eenvoudig en snel online te regelen. Eén van de grote voordelen die een persoonlijke lening met zich meebrengt, is dat alle kosten en ook de looptijd vooraf vast staan. Je betaalt dus gedurende een bepaalde periode een vast bedrag per maand. Een ander bijkomend voordeel, is dat het bedrag in één keer wordt uitgekeerd. Dit zorgt er dan dus ook voor dat je direct de uitgave kunt doen die je graag wilt. Vanuit fiscaal oogpunt is het goed te weten dat als de lening gebruikt wordt voor de verbouwing of verbetering van de eigen koopwoning is de rente – in tegenstelling tot bij het doorlopend krediet – aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Welke nadelen heeft een persoonlijke lening?
Naast enkele voordelen, zijn er natuurlijk ook enkele nadelen verbonden aan deze lening. Zo kun je niet het geld dat je hebt afgelost, ook weer opnieuw opnemen. Iets wat je bij een doorlopend krediet natuurlijk wel kunt. Ook is het goed vooraf te kijken naar de mogelijkheden om tussentijds te kunnen aflossen. Er zijn namelijk verschillende kredietverstrekkers die hiervoor een boete rekenen, aangezien ze een deel van de rente mislopen. Belangrijk is dus om te kijken naar een kredietverstrekker waarbij je boetevrij kunt aflossen.
Hoe kies je de juiste kredietverstrekker?
Wanneer je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een andere auto of een nieuwe badkamer of keuken, dan is het logisch dat je direct aan je eigen bank denkt. Uiteraard is dit ontzettend goed, maar toch is het wedden op één paard niet verstandig. Je doet er daarom dus goed aan om online eens op zoek te gaan naar meerdere kredietverstrekkers en bij allemaal een offerte uit te vragen. Op deze manier krijg je ook direct inzicht in hoe de tarieven van je eigen bank zich verhouden tot de rest van de markt en kun je op basis daarvan een keuze maken. Het is natuurlijk zonde als je straks te veel betaalt, terwijl dit met een simpele online vergelijking voorkomen had kunnen worden.