Afscheidstentoonstelling in de Lambertustoren schot in de roos

Overvolle Lambertuskerk geniet van lezing Henk Smeets bij afscheid Johanna van Dijk

Na twintig jaar actief te zijn geweest als lid van de kunstcommissie van de Lambertuskerk nam Johanna van Dijk woensdagavond 29 mei afscheid van de kunstcommissie met een expositie van schilderijen en tekeningen van de Lambertustoren. In een overvolle kerk schaarden zich een kleine honderdvijftig mensen rondom het preekgestoelte waar na een stemmige en soms frivole bespeling van het carillon door beiaardier Peter Bremer een groot uur de hoge buurman, de Vughtse toren, werd besproken.

Door Ton Wagenaars

Introductie van de avond en lovende woorden aan het adres van Johanna van Dijk kwamen van Lau de Vries waarna de nieuwe predikant Udo Doedens de gewaardeerde kunstcoördinatrice of toezwaaide en zijn waardering uitdrukte met het aanbieden van een kaars en een ruiker. Lau de Vries had berekend dat kunstcoördinatrice Van Dijk tenminste zes exposities per jaar had gecoördineerd waardoor zij verantwoordelijk was geweest voor zo’n 120 tentoonstellingen waarmee zij invulling gaf aan de opdracht waarmee zij twintig jaar geleden startte: “Een ontmoeting stimuleren tussen kerk en kunst.” Via de vele en diverse kunstprojecten was zij daar volledig in geslaagd.

Henk Smeets, die meermalen betrokken was bij de kunstmanifestaties van Johanna van Dijk slaagde er hierna moeiteloos in zijn geïnteresseerde publiek een uur te boeien met de niet te versmaden lange geschiedenis van de oudste kerk van Vught. Startend met uitleg over het Vughtse wapenschild met de twee kerken (Lambertus en Sint Pieter) voerde de eloquente en erudiete historicus zijn gretige gehoor langs de vele gebeurtenissen vanaf de gevonden fundamenten van een romaanse kerk, de branden, de vernietigingen en de relaties met Zionsburg en zelfs Sophiasburg tot aan de vroegere kruisweg aan de buitenzijde van de toren. Zelfs het vragenuurtje achteraf bleek nog goed voor veel stof tot nadenken en soms nog met niet beantwoorde vragen.

Ansichtkaarten
Daarna was er gelegenheid de negentien schilderijen/tekeningen van de Lambertustoren nog eens nauwkeurig te bekijken. Van de negentien opgehangen werken waren er zestien afkomstig uit de collectie van het Vughts Museum. Voor belangstellenden was er ook nog de gelegenheid om een tastbare herinnering over te houden aan de expositie door de aanschaf van een setje ansichtkaarten van de zo dominante toren. De ansichten liggen ook de komende week nog in de Lambertuskerk. De expositie duurt nog tot 10 juni, tweede pinksterdag.

Kijk ook bij

Kerstconcerten Kerstkoor Boxtel

De Vereniging Kerstkoor Boxtel zal dit jaar twee kerstconcerten verzorgen. U bent van harte welkom …