Afronding werkzaamheden Moleneindplein

De aanpassingen die het Moleneindplein veiliger en attractiever moeten maken, zijn bijna gereed. Toch zijn de discussies nog steeds niet uitgewoed. Met name het eenrichtingsverkeer vanuit de Molenstraat, en binnenkort op het Moleneindplein zelf, is veel bewoners en gebruikers een doorn in het oog.

Door Maarten Kroese

De verkeersproblemen hebben natuurlijk vooral te maken met de verschillende functies van het Moleneindplein. Ten eerste is het een doorvoerroute. Vanuit de Molenstraat en linksaf de Esscheweg op kon je tot voor kort eenvoudig naar de Vughtse Hoeven en De Baarzen rijden. Ten tweede heeft het plein een belangrijke parkeerfunctie voor de vele winkels. Ten derde dient het op donderdag ook als marktplein. De situatie op het plein veroorzaakte regelmatig een soms gevaarlijke verkeerschaos. In nauw overleg met bewoners en ondernemers heeft de gemeente naar oplossingen gezocht.

Eenrichtingsverkeer
Sinds enige tijd kun je aan het eind van de Molenstraat na de kruising met de Van Ghentstraat niet meer met de auto rechtdoor. Dat leidt nog regelmatig tot heftige reacties of het negeren van het verbodsbord. Binnenkort wordt ook het Moleneindplein zelf vanaf Casa Verde eenrichtingsverkeer. Het verkeer kan het plein weer af via de Molenstraat of langs DIO Drogisterij & Parfumerie via de Esscheweg. Bij DIO kan vanaf de Esscheweg dus niet meer worden afgeslagen. De Esscheweg zelf blijft gewoon tweerichtingsverkeer.

Kwestie van wennen
De afgelopen maanden stonden regionale pers en de social media bol van geërgerde reacties. Inmiddels zijn de werkzaamheden bijna afgerond. Het plein ziet er overzichtelijker uit dan vroeger. De nieuwe verkeerssituatie wordt door veel gebruikers ook als veiliger ervaren. Bart Jacobs van Keurslager Jacobs: “Veel van mijn collega-ondernemers zijn niet blij, maar voor mij is dit hele plan een grote verbetering. Het plein ziet er beter uit en de verkeersveiligheid is duidelijk verbeterd. De gemeente heeft erg goed geluisterd naar de mensen die op de inspraakbijeenkomsten waren. Tja, als je er daar gewoon niet bent, moet je niet achteraf gaan mopperen. Het is gewoon een kwestie van wennen.”

Frustratie
Peggy van Kollenburg van DIO Drogisterij & Parfumerie: “Het hele proces heeft bij veel winkeliers tot frustratie geleid. Eerst maken ze in de Molenstraat eenrichtingsverkeer, waar iedereen tegen was, dan halen ze het hele plein overhoop. Sommige klanten moesten wel een kilometer omrijden. Gelukkig zijn we nu wel die vreselijke Amsterdammertjes kwijt, waar zoveel mensen schade door kregen. Mijn klanten kunnen ons weer bereiken en het plein ziet er mooi uit. Alles is wel goed gekomen, maar erg handig is er niet geopereerd.”

Evalueren
Wethouder Peter Pennings: “Alle maatregelen die we genomen hebben, en nog gaan nemen, zijn in nauw overleg met de omwonenden tot stand gekomen. Deze week worden de verkeersborden voor eenrichtingsverkeer geplaatst en de pijlen in de weg aangebracht. De resterende werkzaamheden hopen we eind november te hebben afgerond. Zo komen er nog bankjes en fietsbeugels op het plein. Om de bomen en bij de parkeervakken wordt groen geplaatst en we passen de verlichting aan. Verder gaan we de donderdagmarkt in het midden van het plein plaatsen, waardoor er meer parkeervakken vrij komen. Zo kunnen we in december profiteren van een mooi opgefrist plein. Na de feestdagen gaan we de situatie uitvoerig evalueren.”

Kijk ook bij

Heeft de waterstofauto nog toekomst?

Ingezonden mededeling Wanneer je de cijfers van de verkochte aantallen auto´s bekijkt, dan valt het …