Antoon van de Ven bij de borden op zijn oprit. De onderste kreeg hij van de gemeente Vught

Actieve Helvoirtenaar heeft vertrouwen in samenvoeging

Hoe is het voor een Helvoirtenaar om bij Vught te horen? Wij vroegen het aan Antoon van de Ven (70), geboren en getogen Helvoirtenaar en al zijn hele leven actief in zijn geliefde woonplaats. Sinds 1 januari hoort Helvoirt bij Vught en Cromvoirt door de gemeentelijke herindeling. Dit is al de tweede keer dat Van de Ven zo’n situatie meemaakt. De eerste keer was 25 jaar geleden, in 1996, toen Helvoirt, Haaren, Esch en Biezenmortel bij elkaar gevoegd werden.

Door Ada Imming

“Dit keer is het precies andersom voor mij. We moesten nu de vier dorpen die samen één gemeente vormden weer uit elkaar halen en wij kwamen dus bij Vught. Heel logisch, want wij zijn meer op Vught en Den Bosch georiënteerd. Maar het is heel jammer dat we door corona niet op een behoorlijke manier afscheid hebben kunnen nemen. Geen feest, geen activiteiten. Het had het verdiend om op een mooie manier de jarenlange samenwerking met de drie andere dorpen af te sluiten. We hebben alles via livestream gevolgd en dat is toch heel raar”, vertelt Van de Ven.

Helvoirtse jeugd
Antoon van de Ven heeft zich samen met zijn vrouw Gerrie altijd heel actief ingezet voor de Helvoirtse jeugd. Op zijn 18e was hij al voorzitter van de landelijke jeugdvereniging Jong Nederland. De Kindervakantieweek die hij samen met Gerrie oprichtte bestaat inmiddels al 50 jaar. Om de jeugdverenigingen in Helvoirt onder één paraplu te krijgen, riepen zij HOJ in het leven, de Helvoirtse Organisatie voor de Jeugd. En er kwam nieuwbouw: Jeugdhuis D’n Inbreng dat in 1980 werd geopend en waar alle jeugd- en jongerenwerk bij elkaar kwam.
“Om geld voor het onderhoud van het gebouw en de activiteiten bij elkaar te krijgen, hielden we elk jaar met Hemelvaart, op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, het ‘Helvoirts Weekend’.” Een zeer uitgebreide braderie/markt die inmiddels wijd en zijd bekend is. Ook stonden zij aan de wieg van de Wandelvierdaagse.

Onderwijs en politiek
Zijn werkzame leven speelde zich af in het onderwijs. In 1971 ging Antoon van de Ven naar de kweekschool, hij werkte vervolgens 5 jaar in Orthen, 3 jaar in Helvoirt en werd toen hoofd van de school in Bokhoven. Hij heeft daar 30 jaar gewerkt en toen gooide een auto-ongeluk roet in het eten. Hij hield daar een whiplash aan over en werd na nog een probeersel van 2 jaar halve dagen, volledig afgekeurd.
Ook in de politiek was Van de Ven zeer actief. Hij kwam in 1986 in de gemeenteraad voor Progressief Helvoirt en werd later wethouder tot aan de herindeling in 1996, de laatste periode van het zelfstandig bestaan van het dorp.

Referendum
Er is in Helvoirt een referendum gehouden over de samenvoeging met Vught en Cromvoirt. “Twee derde was er voor en een derde tegen. Ik was een voorstander. Ik was in 1999 gestopt met mijn politieke activiteiten, want ik had er na 12,5 jaar wel genoeg van. Na de verkiezingen in 2018 werd ik toch weer gevraagd om voorzitter te worden van Progressief Helvoirt en dat heb ik gedaan met dien verstande dat vergaderingen, in verband met mijn aandoening, maar anderhalf uur kunnen duren. En dat blijkt ook echt genoeg te zijn. En zo werd ik weer betrokken bij het uit elkaar trekken van de vier gemeenten die we eerst hadden samengevoegd. Daar zit heel wat jaren werk in.”

Thuis voelen
Van de Ven zegt nog niet veel te merken van het feit dat ze nu bij Vught horen. “Voor de mensen die er tegen waren ligt er voor de gemeente wel een taak om te zorgen dat die zich thuis gaan voelen bij Vught.”
Hij vertelt twee anekdotes over de afvalstoffendienst: in twee wijken vergaten ze het afval op te halen én er zaten stickers op de kliko’s die het huisadres aangaven met Vught in plaats van met Helvoirt. Inwoners die dat wensten kregen een nieuwe sticker met Helvoirt achter het huisadres.
“Maar daar kon de gemeente natuurlijk niks aan doen”, zegt Antoon van de Ven lachend. “Dat ligt op het bordje van de Afvalstoffendienst ‘s-Hertogenbosch.”
Over de samenwerking tussen de Speeldoos en het HelvoirThuis en tussen de vele verenigingen die Helvoirt (meer dan 100) en Vught telt: “Het moet allemaal groeien, dat kan niet in één dag. Maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Kijk ook bij

De Corona Monologen: zes indringende voorstellingen

Tijdens de ‘Bossche Zomer’ zullen De Corona Monologen (een terugblik…) te zien zijn. Van 7 …