Home / Algemeen / Achtergrond ‘Geheugencafé Vught’
Patisserie De Rouw

Achtergrond ‘Geheugencafé Vught’

Op 16 januari vindt in DePetrus de openingsbijeenkomst plaats van het nieuwe Geheugencafé Vught met wethouder Saskia Heijboer en de toneelvoorstelling ‘Ons kan niets gebeuren’ door Jan Rauh en Helma Giebels. In dit artikel enige achtergrondinformatie over dit initiatief.

Door Maarten Kroese

Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal mensen toe dat lijdt aan een vorm van dementie, ook in Vught. Daarvan heeft 70 procent Alzheimer, 16 procent vasculaire dementie en 14 procent lijdt aan een andere vorm. Momenteel zijn er in Nederland zo’n 270.00 mensen met dementie. Binnen 25 jaar zal dit aantal verdubbelen tot een half miljoen. Inmiddels kent iedere Nederlander wel iemand die met geheugenproblemen kampt.

Dementievriendelijke gemeenschap
Vught heeft zich ten doel gesteld een dementievriendelijke gemeenschap te zijn. Twee jaar geleden was dat reden om het Dementienetwerk Vught op te richten. Een overlegorgaan met partners als KBO, ABZ, Ouderen Samen, Vivent, Vughterstede, Alzheimerstichting, Van Neynsel, Welzijn Vught, Seniorenbus, Wegwijs+, gemeente Vught en Bibliotheek Vught. Deze laatste beheert ook de Geheugenbibliotheek, met materiaal dat betrekking heeft op het geheugen en boeken die het geheugen stimuleren en prikkelen. Dementienetwerk Vught organiseert diverse activiteiten, waaronder het Geheugencafé.

Interessante thema-avonden
Als deelnemers aan dit dementienetwerk, maar ook wegens persoonlijke ervaringen met dementie in hun omgeving, zijn Fred de Man en Marijke Blanken betrokken bij het initiatief. Marijke Blanken: “Er is een Alzheimercafé in Den Bosch. Het kreeg jarenlang subsidie van Vught, alleen kwamen er nooit Vughtenaren. Joop Beekman en ik zijn toen naar Annemarie van Hoof van Vughterstede gegaan. Zij organiseerden daar al drie jaar ‘Kennis met Koffie’, waar iedereen informatie over dementie kan krijgen. Na goed overleg besloten we daarop om in Vught een eigen Alzheimercafé op te richten. GeheugenCafé vonden we alleen beter en logischer klinken. Goed dat we in januari kunnen starten, want er is veel behoefte aan dit initiatief.”

Fred de Man: ”We houden de avonden beurtelings in DePetrus, Huize Elisabeth en Woonzorgcentrum Theresia. Maandelijks op woensdagavond om 19.30 uur met inloop vanaf 19.00 uur. Het worden interessante thema-avonden met lezingen over dementie, meestal met een interactief karakter. De eerste drie avonden zijn al ingevuld. Allereerst de openingsavond in DePetrus op 16 januari met Jan Rauh en Helma Giebels, op 20 februari een interactieve lezing door Eveline Pullens onder de titel ‘De 4e dementie’ en op 20 maart een lezing van Corrie Aarts over humor en dementie. Toegang is gratis en iedereen is welkom. Voor de openingsavond op 16 januari graag aanmelden via e-mailadres geheugencafevught@gmail.com. Voor de overige avonden is aanmelden niet nodig. We hopen op een goede opkomst.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Première in Vught: maak kennis met de Johannes Passion

Na een aantal jaren op rij de Matthäus Passion van J.S. Bach uitgevoerd te hebben, …