Foto’s van het gezin Follender, Gogelstraat 7. Het echtpaar G.Follender-Vos met hun dochter Marina

Aandacht voor ´Joodse huizen´ en ´Huizen van verzet´

Ook dit jaar wordt aan de vooravond van Dodenherdenking in Vught en ’s-Hertogenbosch aandacht besteed aan het leven van Joodse medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht. Dit jaar gebeurt dat op zaterdag 28 april.

De verhalen worden zoveel mogelijk verteld in huizen waar de slachtoffers van het nazi-regime woonden voordat ze werden weggevoerd. Daarnaast worden verhalen verteld op twee informatie- en ontmoetingspunten. In ’s-Hertogenbosch is dat de L.W. Beekmanschool, Van der Does de Willeboissingel 14 en in Vught is dat DePetrus, Heuvel 2. In totaal komen acht Joodse families aan bod.

Dochter Marina die aan deportatie ontsnapte met de hulp van een Vughtse politieagent. Haar ouders werden vermoord in Auschwitz

Jaar van Verzet
Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog heeft 2018 uitgeroepen tot Jaar van Verzet. Dat betekent dat op 28 april ook vier verhalen over verzetsmensen worden verteld op verschillende locaties in Vught en ’s-Hertogenbosch. In Vught gaat het om Harry Holla (voorman Brabants verzet, verspreiding Vrij Nederland en bonnen voor onderduikers, en onderduik Joods meisje) en Jo van den Meerendonk (berichtensmokkel Kamp Vught en onderduik Joods jongetje); in Den Bosch gaat het om Daan Gielen (vervalsing persoonsbewijzen en pilotenhulp) en Chris Smits (knokploeg Margriet). Alle bijeenkomsten starten op het hele uur en duren 45 minuten. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Het actuele programma van 28 april is te raadplegen op: www.sprekendeherinneringen.nl.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …