Aan welke vereisten moet een kansspelorganisatie in Nederland voldoen?

Ingezonden mededeling

Nederland heeft vanaf dit jaar nieuwe regels op het gebied van kansspelen. De aanbieders van kansspelen mogen nu ook online platforms exploiteren die zich op de Nederlandse consument richten. Daar zijn echter wel strenge voorwaarden aan verbonden. Voor websites waar gegokt kan worden bestaat een vergunningplicht. De Kansspelautoriteit ziet toe op naleving van de regels. Per 1 oktober 2021 bestaat bovendien in fysieke casino’s een legitimatieplicht voor alle bezoekers. Deze maatregelen zijn vooral genomen ter bescherming van de gokkers en om gokverslaving tegen te kunnen gaan.

Wat is een kansspel?
De wetgever spreekt van een kansspel wanneer de speler geen overwegende invloed heeft op de uitslag ervan. Een loterij is een populair kansspel, maar ook het spel roulette is bij velen bekend. Ook spellen als blackjack en poker zijn kansspelen, hoewel je zou kunnen bepleiten dat je hier al speler wel degelijk invloed hebt op het verloop van het spel. Voor de wetgever telt echter het feit dat volgorde van de kaarten op pure willekeur berust zwaarder. Je hebt als speler geen invloed op de verdeling van de kaarten. Het gokken op sportuitslagen, zoals voetbal bet777 aanbiedt, is eveneens een voorbeeld van een kansspel. Al deze spellen vallen onder strenge regels. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze verslavend kunnen zijn en er veel geld mee gemoeid is.

Complexe materie
Voor de Nederlandse overheid is het van groot belang om de kansspelwereld goed te reguleren. Malafide bedrijven in deze branche kunnen zich bezighouden met het witwassen van crimineel geld en dat moet voorkomen worden. Verder is ook het innen van de kansspelbelasting een belangrijk punt van aandacht. Winnaars van grote geldprijzen zijn kansspelbelasting verschuldigd. De afdracht ervan wordt veelal door de aanbieders van de kansspelen geregeld, omdat de winnaars zelf doorgaans anoniem zijn. En juist dat laatste maakt het ook lastig om de verslavingsproblematiek adequaat te kunnen aanpakken. Immers, hoe kun je iemand op zijn gokgedrag aanspreken, als diegene niet in beeld is?

Reclameregels
Het maken van reclame voor kansspelen is ook aan regels gebonden. Zo mag je bijvoorbeeld geen reclame richten op minderjarigen, maar ook niet op jongvolwassenen. Evenmin mogen de aanbieders in hun reclamespotjes zogenoemde bekende personen jonger dan 25 jaar aan het woord laten. Ook deelname aan reclamecampagnes door beroepssporters is niet toegestaan. Reclame voor kansspelen op televisie mag alleen na 19.00 uur ’s avonds.

Kijk ook bij

Zwaluw MO13-1 najaarskampioen!

De meiden van MO13-1 van de Vughtse voetbalvereniging Zwaluw VFC zijn afgelopen weekend kampioen geworden …