Foto: Marc Bolsius

Aan alle inwoners van Vught en Cromvoirt

“Beste inwoners,

Het coronavirus is al geruime tijd onder ons. Het is een bedreiging, waaraan we misschien wel een beetje gewend zijn geraakt. We staan er niet meer telkens bij stil. We laten hier en daar onze aandacht verslappen en we letten wat minder op. Velen zijn ook het gedoe moe; de beperkingen, gedragsregels en waarschuwingen. Wanneer kunnen we eindelijk weer ‘gewoon’ verder met elkaar, zonder afstand te houden en zonder gel aan onze handen? Hoelang moeten we nog leven met de handrem erop?

Helaas heeft het coronavirus geen boodschap aan onze wensen en frustraties. Integendeel, waar we de teugels laten vieren en de handrem wat loslaten, geven we het virus weer ruimte. We zien het om ons heen. In deze tijd neemt het aantal besmettingen weer verontrustend snel toe. Letten we even niet op, dan drijft het virus ons in een hoek. En in die hoek vallen klappen. Nog steeds!

Het virus laat ons geen keus: geen ruimte voor verdere versoepelingen, voor halve maatregelen en voor uitzonderingen op de regels. We kunnen het ons echt niet veroorloven, om niet meer mee te doen, om een stapje terug te doen. We kunnen ons niet buiten de regels plaatsen. Want die regels zijn er niet om uw, jouw en mijn vrijheid te beperken. Deze regels zijn er om ons te beschermen. Ze zorgen ervoor dat we, ondanks het virus, nog steeds bewegingsvrijheid hebben en dat de mensen in de zorg de vraag aan blijven kunnen. Zodat iedereen op hulp kan rekenen en blíjven rekenen. Niet alléén als het om corona gaat.

Hoe belangrijk dat alles ook is, ik kan me de corona-moeheid goed voorstellen. Vooral onder de jongeren. Voor het overgrote deel van jullie, lijkt het coronavirus ver weg en niet zo gevaarlijk. Je bent het beu. Het vraagt veel van je. Maar het vraagt nog meer van al die mensen die dag en nacht knokken om het virus eronder te krijgen. En van de ouderen, zieken en andere kwetsbare medemensen voor wie een besmetting een levensgevaarlijke bedreiging kan zijn. Alleen met elkaar, met uw en met jouw hulp, krijgen we het virus klein.

Ik vraag u en ik vraag jou: blijf meedoen. Bescherm jezelf, bescherm elkaar en volg de regels. Laat al die fantastische mensen in de zorg, verpleging, het onderwijs, de laboratoria en de winkels niet alleen onze helden zijn. Laat ze ook voorbeelden zijn die ons inspireren vol te houden. Dat is wat ik van u vraag. Dat is wat ik van jou vraag. Dat is wat we van elkaar mogen vragen. Het is mijn dringend beroep op elke inwoner, jong en oud, van Vught en Cromvoirt.”

R.J. van de Mortel, burgemeester

‘Aandacht voor elkaar’

Voor veel Nederlanders heeft het coronavirus ingrijpende gevolgen. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Anderen verliezen hun baan of missen hun familie en vrienden. Allerlei mensen, jong en oud, worstelen met gevoelens van eenzaamheid, teleurstellingen of verdriet. @58:Gelukkig zijn er ook veel hartverwarmende initiatieven waarbij mensen er voor elkaar zijn. Dat is belangrijk. We kunnen elkaar helpen er weer bovenop én er doorheen te komen. Daarom begint er deze week een periode waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben. Met ideeën, initiatieven en activiteiten uit heel het land, die we met z’n allen in kaart brengen. Op dinsdag 6 oktober was er een startbijeenkomst van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. De activiteiten lopen door tot het einde van het jaar. U hoort en leest er de komende tijd meer over. Bomen ter nagedachtenis Samen met de andere leden van het college, ondersteun ik ‘aandacht voor elkaar’ van harte. Ook in Vught en Cromvoirt hebben veel mensen te maken met de gevolgen van het coronavirus. En ook in onze gemeente zijn slachtoffers te betreuren. ‘Aandacht voor elkaar’ betekent ook dat we deze dorpsgenoten op een eervolle en passende wijze samen herdenken. Daarom planten we dit najaar in Vught en Cromvoirt een tweetal bomen om de herinnering aan hen levend te houden. We houden u op de hoogte.

Kijk ook bij

Marieke van den Broek haalt zilver bij Beauty Awards

Zondag 25 april is bekend geworden dat Marieke van den Broek de tweede prijs heeft …