9.000 Vughtenaren ontvangen brief over invullen keuze Donorregister

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Vught die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 28 november een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 9.000 Vughtenaren.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister Van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is géén makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

Brieven van het Donorregister
Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kunt invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl. Inwoners van de gemeente Vught die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief tussen 27 en 28 november. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hierover ontvang je een bevestigingsbrief.

Dit vulden inwoners van Vught in
Tot 1 november 2020 vulde 57,5% van de Vughtenaren vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 60% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 27,4% wil geen orgaandonor worden en 12,6% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …