Foto: TU/e

75-jarige promovendus Wim van den Bouwhuijsen: “Bouw moet anders georganiseerd”

Hij is al meer dan een decennium met pensioen, maar de bouwwereld is nog niet af van Wim van den Bouwhuijsen (75). Nadat hij de leiding van het gelijknamige familiebedrijf overgaf aan de vijfde generatie, wilde hij zijn ervaring delen met de sector. De aannemer belandde in een traject dat hem dinsdag 30 juni zelfs een doctorstitel opleverde. Zijn advies: kijk bij aanbestedingen naar meer dan alleen de prijs en werk samen volgens de ‘Lean’ managementfilosofie. “Uiteindelijk draait het om mensen.”

Door Tom Jeltes

Toen Wim van den Bouwhuijsen de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, besloot hij dat het zonde was om de geraniums op te zoeken zonder iets te doen met de praktijkkennis van de bouwwereld die hij had opgedaan tijdens zijn lange loopbaan in het familiebedrijf. Er gaat in de bouwwereld namelijk veel niet goed, vertelt hij. “Ik verwonderde me erover dat er puur wordt aanbesteed op de laagste prijs. Daardoor worden aannemers gedwongen om hun onderaannemers, die het grootste deel van de werkzaamheden uitvoeren, uit te wringen.”
Om een fatsoenlijke boterham te verdienen, moeten die onderaannemers ook de randen opzoeken van wat nog verantwoord is, stelt hij. Het systeem speelt in feite de aannemers en onderaannemers tegen elkaar uit. “Dat is funest voor de sfeer binnen het bouwproject en maakt het veel lastiger om tot een mooi resultaat te komen.”

Lees het volledige artikel in Het Klaverblad van 8 juli. Dat kan ook online; klik hier.

Kijk ook bij

Ledenaantallen Scouting blijven groeien in Noord-Brabant

Ondanks de lockdown is Scouting in Noord-Brabant onverminderd populair: het aantal jeugdleden in Noord-Brabant steeg …