Tips van Waterschap De Dommel om water te besparen in en om het huis
We draaien de kraan open en we hebben water. Wist je dat iedere Nederlander gemiddeld 120 liter water per dag verbruikt? In het gebied van Waterschap De Dommel is dat ruim 100 miljoen liter water per dag. Water dat vaak onnodig in het riool verdwijnt. En dus onnodig wordt schoongemaakt in de rioolwaterzuiveringen van het waterschap. Daar kun je veel zuiniger mee omgaan. Hoe verbruik je minder water? Lees hieronder tips van Waterschap De Dommel.
In de douche
We douchen steeds vaker en ook steeds langer. Met 5 minuten douchen bespaar je al veel water. Zet je kookwekker, stel een tijd in op je telefoon. Of koop een zandloper voor in de douche. Een douche nemen is beter dan in bad gaan. Want een bad kost bijna 3 keer zoveel water als 5 minuten douchen. Met een waterbesparende douchekop verbruik je minder water zonder dat je het merkt.
Bij het tandenpoetsen en op het toilet
Draai tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht en vul een glas water om te spoelen. Zo stroomt er geen schoon kraanwater het riool in. Het toilet trekken we gemiddeld 6 keer per dag door. Gebruik de kleine doorspoelknop in plaats van de grote. Hiermee bespaar je 18 liter per dag. Dat is meer dan 6000 liter per jaar.
In het huishouden
Zet de wasmachine pas aan als de trommel vol is. De meeste wasmachines werken het beste met een volle trommel. Je bespaart zo water en je krijgt een schone was.
Als je groenten of aardappelen afgiet, bewaar dan het kookvocht. Afgekoeld kookvocht met weinig zout is perfect om de planten water te geven. Tip van een inwoner: “Vul je stoomstrijkijzer met regenwater. Heel zacht water. Perfect om mee te strijken!”
Om het huis
Sproei je tuin liever één keer per week lang in plaats van dagelijks kort. Nog beter is water uit de regenton. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dan dieper in de grond om water te vinden. Wanneer je de auto wast met een tuinslang verbruik je al snel 150 liter water. Je kunt beter een paar emmers water gebruiken. Nog beter is de wasstraat. Daar wordt het gebruikte water schoongemaakt en opnieuw gebruikt. Het hoeft niet onnodig te worden schoongemaakt in de rioolwaterzuivering.
Waterschijf van vijf
Ook op andere manieren kun je zuiniger omgaan met water. Hoe ga ik om met water in de tuin? Wat mag er wel en niet in het toilet? Wat doe ik met medicijnen? De Waterschijf heeft allerlei weetjes en tips verdeeld in vijf onderwerpen. Lees meer op waterschijfvanvijf.nl.
Samen werken aan een prettige leefomgeving
Waterschap De Dommel werkt aan schoon, voldoende en veilig water. Dat doet het waterschap niet alleen. Het waterschap werkt samen met agrariërs, natuurorganisaties, ondernemers, overheden en inwoners. Samen zorgen we ervoor dat we prettig wonen, werken én ontspannen in een gezonde, mooie, veilige, natuurlijke en duurzame leefomgeving.