In 2009 is het kringloophuis (de Bolwoning) gerenoveerd. Bij de heropening werden bij de ingang plaquettes gemaakt van de mooie kleine Aarde en van de grote Mondiale Voetafdruk (fotograaf onbekend)

50 jaar De Kleine Aarde

Tot en met 9 juli verzorgt Museum Boxtel (MUBO) in samenwerking met de Stichting De Kleine Aarde een expositie over historie en toekomst van duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde. De expositie toont de doelstellingen en geschiedenis van De Kleine Aarde vanaf de start van het tijdschrift in 1972 en de vestiging in Boxtel in 1973 tot aan de doorstart in 2022. En natuurlijk wordt aandacht besteed aan de toekomstige plannen van Plaats De Kleine Aarde. Kortom, een boeiende en inspirerende expositie over ‘De parel van Boxtel’.

In 1973 werd op de Van Cooth Hoeve aan het Klaverblad in Boxtel, met circa 3 hectare landbouwgrond, het project De Kleine Aarde (DKA) gestart. Het initiatief kwam van wetenschapsjournalist Sietz Leeflang. De doelstelling werd zoveel mogelijk mensen te inspireren voor een milieuvriendelijke leefstijl om de aarde leefbaar te houden. Als duurzaamheidscentrum is De Kleine Aarde is al 50 jaar een begrip in Boxtel met landelijke en internationale bekendheid en aandacht. Centraal in de expositie staat de zogenaamde Canon van De Kleine Aarde, een tijdlijn met 42 mijlpalen in 50 jaar DKA. Inhoudelijke verdieping vindt plaats aan de hand van zeven thema’s over voeding, landbouw, bouwen, energie, mondiale voetafdruk, hergebruik en educatie. Wil je weten hoe duurzaam jouw leefstijl is? Doe dan de digitale voetafdruktest en vergelijk het resultaat met dat van andere Nederlanders en mensen in de wereld. Heb je specifieke vragen, dan kun je terecht bij de zoekmachine met de gedigitaliseerde DKA-tijdschriften. Een aantal historische filmpjes laat zien hoe het eraan toeging op De Kleine Aarde.

Dan zijn er ook twee rondleidingen door de expositie geprogrammeerd, op 11 juni om 15.00 uur door Jan Juffermans, 33 jaar medewerker van DKA, en op 25 juni om 15.00 uur door Patricia van Rooij, medewerker van de Stichting DKA. Deelname aan een rondleiding kost € 5 (met museumkaart € 2) en aanmelden kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16041898.

Tijdens de looptijd van de expositie staan drie lezingen op het programma. De eerste op zondag 7 mei om 11.15 uur door DKA-medewerker van het eerste uur Jan Juffermans over “De Mondiale Voetafdruk’. De tweede lezing vindt plaats op zondag 4 juni om 11.15 uur door Geert van der Veer, oprichter van Plaats DKA, over het Voedselsysteem voor Morgen’. De derde lezing is op zondag 2 juli om 11.15 uur door historicus, filosoof en journalist Ralf Bodelier met de titel ‘Lang Leve De Mens’. Entree voor een lezing bedraagt € 6 (met museumkaart € 3) inclusief koffie/thee. Aanmelden kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch 06-16041898.

De expositie loopt tot en met 9 juli 2023. Iedere bezoeker krijgt de Canon van De Kleine Aarde in een handzaam formaat gratis mee naar huis. Entree voor de expositie is € 4 (gratis met museumkaart). Voor kinderen vanaf 12 jaar € 2. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. MUBO is open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

 

Kijk ook bij

Verkoop 10 woningen in Marktveldplein gestart

Green Real Estate maakt bekend op 8 december 2023 te starten met de verkoop van …