(Foto: Karin Jonkers)

5 maart: muzikale kruisweg tijdens verkiezingstijd

Lijden is van alle tijden en neemt verschillende dimensies aan. Van een gruwelijke aardbevingsramp die vele mensenlevens eist tot persoonlijk falen van een gekweld individu. Voor veel gelovigen is de kruisweg van Jezus Christus het ultieme symbool dat troost biedt. In 1879 bracht componist Franz Liszt een indrukwekkende ode aan Jezus’ lijdensverhaal. In zijn Via Crucis voor bariton, koor en piano passeert de luisteraar de veertien staties van Christus’ kruisweg. Tijdloze muziek waarmee Liszt diep tot de kern van het lijden en het geloof doordringt. Via Crucis is een van de laatste werken van de grote klaviervirtuoos, een werk van uiterste verstilling en reflectie.

Tijdens het actuele theaterconcert Beschouwing klinkt deze laatste meesterzet van Liszt in een speciale uitvoering van kamerkoor Capella Brabant. Op zondag 5 maart gaat de voorstelling in première in Huis73, Hithamerstraat 72-74, Den Bosch (15.00 uur). Tekst, muziek en politieke performance komen op een unieke wijze samen, waarbij de actuele, altijd hectische verkiezingstijd het strijdtoneel is voor een tragisch, persoonlijk lijdensverhaal.

Tekstschrijver Joris van de Kerkhof (bekend als voormalig verslaggever bij Radio 1 en speechschrijver bij het ministerie van Financiën) heeft een nieuwe, spitsvondige theatertekst geschreven. Centraal staat een fictieve minister-president die vol zelftwijfel en schuldbewust haar politieke falen in woorden tracht te vatten. In veertien hoofdstukken (of staties) trekt de aftredende minister-president het boetekleed aan en zoekt ze vol goede moed naar sluitende antwoorden. Tijdens de voorstelling wordt deze intrigerende politieke belijdenis op subtiele wijze verweven met het vocale meesterwerk van Franz Liszt. De rol van minister-president wordt vertolkt door actrice Saskia Bonarius die al samenwerkte met het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Opera Academie en Opera Zuid.

Vorig jaar baarde Capella Brabant nog opzien met het theaterconcert De Klacht van de Vrede rondom Erasmus’ visionaire vredesessay. Ook dit keer staat het avontuurlijke koor onder aanvoering van artistiek leider en dirigent Marc Versteeg. Zij krijgen gezelschap van bariton Frank Hermans en pianist Myrto Tzelisi.

Tickets

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …