Gaby Wynia en Wim Akkermans, klaar voor de marathon van Rotterdam (Foto: Gerlo Beernink)

42 kilometer aan een touwtje

Wim Akkermans heeft zo’n beetje alles al gelopen, van talloze marathons tot ultralopen van 100 kilometer of méér. De Vughtenaar, sinds 2011 actief met zijn eigen loopschool, staat op zondag 24 oktober echter voor een uitdaging van formaat. Dan begeleidt hij de doof/blinde Gaby Wynia uit Den Bosch tijdens haar eerste marathon, in Rotterdam. Een gesprek met een doventolk aan tafel, een gedreven loopster en een bescheiden buddy. “Wim is mijn ogen én mijn oren.”

Door Ton de Kort

Gaby Wynia (40) is nagenoeg volledig blind, maar kan dankzij CI-implantaten behoorlijk goed horen. Ze begon met lopen bij Running Blind, bij Prins Hendrik. Daar loopt ze samen met Rick Setzpfand als haar vaste buddy. Gaby had veelvuldig last van blessures, waardoor het maken van lange duurlopen veel moeite kostte. Daardoor kwam het er maar niet van om serieus werk te maken van een eerste marathon. Haar loopmaatje bracht Gaby in contact met Wim Akkermans en die ging ruim een half jaar geleden met haar aan de slag. “Van Wim heb ik technisch leren lopen”, vertelt Gaby enthousiast. Ze traint één keer per week 1-op-1 met de Vughtenaar, één keer bij Running Blind en dan nog één of twee keer met Rick. In de opbouw naar de marathon van Rotterdam deed het duo duurlopen tot maximaal 35 kilometer.

Vertrouwen
Wim legt uit wat zijn rol is: “Ik probeer te zorgen dat Gaby vertrouwen in mij heeft, dat ik elke stap controleer en dat ze daardoor ontspannen gaat lopen. Elke stap moet vertrouwd zijn en goed gaan. Ook als ze moe wordt moet Gaby technisch goed blijven lopen.” Loopster en buddy lopen naast elkaar. Ze zijn verbonden door een touwtje. Gaby’s looptechniek is, sinds ze bij Wim traint, fors vooruitgegaan. “Met Wim naast me loop ik meer ontspannen”, weet ze. “Hij past zich aan op mijn tempo. Hij wil ook dat ik tijdens het lopen niet te veel ga kletsen. Ik moet mijn energie sparen.” Akkermans hoort het met een glimlach aan: “Ik wil dat Gaby goed over de finish komt. Als het enigszins kan, wil ik onderweg ook niet stoppen.”

Spannend
Het duo is ervan overtuigd dat het samen afleggen van de 42 kilometer en 195 meter in Rotterdam een haalbare missie is. “Ik vind het wél spannend”, bekent Gaby, die hoopt de marathon binnen de 5 uur te voltooien. “Maar dat is positieve spanning”, voegt ze eraan toe. De Vughtse looptrainer heeft vertrouwen in zijn pupil: “Elke stap die zij zet, moet ik voelen. Ik ben ervan overtuigd dat Gaby hem uit gaat lopen, ook als het mocht regenen. Dan worden we gewoon nat.” Gaby is zich mentaal aan het voorbereiden om langer te lopen dan ze ooit gedaan heeft. Ze weet dat haar familie komt kijken in Rotterdam en heeft alle vertrouwen in een goede afloop. “Ik ga uit mijn dak als ik het haal, dan ben ik héél trots”, geniet ze nu al. Wim geniet mee: “Maar 42 kilometer aan een touwtje wordt ook voor mij een hele opgave.”

Kijk ook bij

Cursus Sterrenkunde in Den Bosch

Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), verzorgt …