400 scholieren maken kennis met kunst én psychiatrie

Expositie ‘Koning Quast’ tot en met 1 april op Zorgpark Voorburg

Plaza Cultura houdt in samenwerking met het Design Museum en Reinier van Arkel een expositie toegankelijk voor kinderen van Vughtse basisscholen en voor mensen in zorg bij Reinier van Arkel. De groepen 7 en 8 van de basisscholen uit Vught, in totaal zo’n 400 kinderen, brengen een bezoek aan de tijdelijke en speciaal ingerichte tentoonstelling ‘Koning Quast’ in de Refter en de Kapel gelegen op Zorgpark Voorburg in Vught.

De bijzondere locatie van de tentoonstelling is bewust en vanuit overtuiging gekozen. Het gaat om de kapel en de naastgelegen refter, gebouwen die normaal gesproken gebruikt worden voor kapelvieringen en groepsbijeenkomsten voor mensen met psychische problemen, die zorg ontvangen bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Reinier van Arkel. Een samenleving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, draagt bij aan het herstel van mensen die psychische problemen ervaren. Daarom werkt Reinier van Arkel, mede vanuit de bestaande samenwerking met Plaza Cultura, actief aan het verlagen van drempels en het bevorderen van contact, door mensen – jong en oud – de kans te geven elkaar te ontmoeten, begrip voor elkaar te krijgen en eventuele vooroordelen te overwinnen. De expositie ‘Koning Quast’ is een van de manieren waarop Reinier van Arkel dit vormgeeft.

Creativiteit stimuleren
Voor de scholen is deze beeldende tentoonstelling gekoppeld aan het literatuureducatie-jaar, de kunstdiscipline die dit schooljaar op vele scholen in de schijnwerpers staat. In deze tentoonstelling wordt duidelijk dat taal uit veel meer bestaat dan letters of gesproken woord. Door interactief aan de slag te gaan onder begeleiding van museumdocenten van Design Museum Den Bosch en vrijwilligers, gaan leerlingen taal op een andere manier ervaren. Door met elkaar in gesprek te gaan via de methode Visual Thinking en via maakopdrachten wordt de creativiteit gestimuleerd. De groepen 7 en 8 en cliënten bezoeken de tentoonstelling in de periode tot en met 1 april.

Kijk ook bij

Nachtvlinders kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht

Op vrijdagavond 1 en zaterdagavond 2 juli is de 18e Nationale Nachtvlindernacht van De Vlinderstichting. …