4 situaties waarin bhv het verschil maakt

Advertorial

Veiligheid op de werkvloer lijkt soms vanzelfsprekend. Wat kan er immers misgaan? Vaak word je pas bewust van de risico’s, wanneer deze zich ook daadwerkelijk verwezenlijken. Als er iets misgaat, speelt bedrijfshulpverlening (bhv) vaak een cruciale rol. Om dat concreter te maken, behandelen we in dit artikel 4 situaties waarin goed getrainde bhv’ers het verschil maken.

1. Brand in werkruimte of magazijn
Vuur op het werk is altijd gevaarlijk. Dat geldt al helemaal wanneer je een magazijn hebt waarin verpakkingsmateriaal of apparatuur staat. Een klein vuurtje verspreidt zich dan extra gemakkelijk en snel. Een getrainde bhv’er weet een beginnende brand snel te herkennen en onderneemt direct actie. Zo weet de bhv’er een vuurtje effectief te blussen of hulpdiensten in te schakelen en een evacuatie in gang te zetten. Een bhv’er reageert altijd snel en beperkt daarmee de schade aan spullen en personen.

2. Ontruiming bij gevaarlijke lekkages
Een waterlekkage brengt risico’s mee, maar het wordt pas écht gevaarlijk bij een lekkage van gas of schadelijke dampen. Bij te laat reageren zijn de gevolgen mogelijk zeer ernstig. Een goed getrainde bhv’er reageert actief op signalen als een vreemde geur of benauwdheid. Hij onderneemt actie en brengt daarbij de medewerkers in veiligheid. Doordat hij de vluchtroutes kent, weet hij snel en doeltreffend te handelen. De bhv’er waarschuwt vervolgens de hulpdiensten, zodat het pand snel gecontroleerd wordt en een soortgelijke situatie zich in de toekomst minder snel voordoet.

3. Plotselinge medische noodgevallen
Soms treden medische ongevallen heel plotseling op. Denk bijvoorbeeld aan een flauwte of een hartstilstand. Veel medewerkers weten niet hoe te handelen wanneer een collega zo’n medisch noodgeval ervaart. Dan is het prettig om een bhv’er in de buurt te hebben die de juiste handelingen onderneemt en overweg kan met een AED-apparaat. Een bhv’er kan levensreddende hulp bieden, terwijl de ambulance nog onderweg is. Zie jij het belang van goed getrainde bhv’ers op de werkvloer in? Werknemers volgen op verschillende plekken in Nederland cursussen. Zoek bijvoorbeeld op de termen BHV Tilburg voor een cursus in omgeving Tilburg.

4. Ongelukken: verbrandingen, snijwonden en valpartijen
Hoe cliché ook: een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt in elke omgeving, maar al helemaal in omgevingen met machines, gereedschappen of hoogte werkzaamheden. Verbrandingen, snijwonden en valpartijen behoren dan tot de risico’s. In die gevallen weet een bhv’er eerste hulp te bieden. Hij weet direct welke stappen nodig zijn en heeft een rol in het geruststellen van de gewonde persoon. Ook assisteert een bhv’er waar nodig wanneer een gewonde werknemer bijvoorbeeld naar de spoedpost moet.

Kijk ook bij

Kerst-uur in Gestel met ‘SinginGestel’

Het is inspirerend en soms swingend. Het duurt een uur, van vier tot vijf. Met …