ZDH Prins Kiske d’n Urste (Gerard de Leest) met zijn gevolg voor het station in Kasteren (Foto: Gerard Schalkx)

4 februari En Liemt… ’t Ploegt mi veul leut dûr!

Op zondag 4 februari wordt door Gastvrij Liempde samen met Erfgoedvereniging Kèk Liemt een excursie verzorgd die in het teken staat van het Carnaval in Ploegersland. De wandeling start om 10.00 uur bij D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 te Liempde. De afstand die tijdens deze rondwandeling wordt afgelegd bedraagt ongeveer 2,5 km. Verwacht einde is 12.00 uur.

Carnaval wordt inmiddels door veel mensen als iets vanzelfsprekends ervaren. Maar de oprichting van Prinsenvereniging de Ploegers en de verdere ontwikkeling van deze vereniging en dit Leutfestijn in Ploegersland tot wat het nu is, ging niet vanzelf. Dankzij de inzet en steun van een groot aantal Liempdse mensen en bedrijven is dit ‘Feest der Zotten’ door de jaren heen uitgegroeid tot een festijn waar alle Ploegers en Ploegerinnen trots op mogen zijn. Tijdens de excursie wordt bij deze ontwikkelingen uitgebreid stilgestaan.

Aan het begin van de wandeling worden de deelnemers mee teruggenomen in de tijd naar het Liempde van de jaren zestig. Een tijd toen carnaval vieren in Liempde nog niet vanzelfsprekend was en Jan van den Berk kosten nog moeite spaarde om in Liempde een carnavalsvereniging van de grond te krijgen. De relatie van de Prinsenvereniging met de Liempdenaren in het algemeen en de kerk en het gemeentebestuur in het bijzonder, komt uitgebreid aan bod. Ook het protocol met de daarbij behorende onderscheidingen, het jeugd- en seniorencarnaval, de diverse activiteiten en de emancipatie binnen de vereniging worden nader toegelicht. Met aansprekende wetenswaardigheden en leuke anekdotes belooft dit een gezellige en interessante wandeling te worden.

Boek geschiedenis Ploegers
De naam van deze excursie verwijst naar het boek ‘En Liemt, het ploegde voort …’ In dit boek worden de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Ploegers weergegeven. De twee edities van dit boek, uitgegeven tijdens respectievelijk het 25- en 44-jarig jubileum van Stichting De Ploegers, zijn geschreven door Riki van Kuringen.

Aanvang excursie
Op zondag 4 februari om 10.00 uur verwelkomt Gastvrij Liempde-gids Harrie Raaimakers de deelnemers bij D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Deelname kost vijf euro per persoon, wat voor vertrek aan de kassa voldaan kan worden. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd.

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …