Foto: Lia Martinali

‘4 de Kunsten’ tijdens atelierroute

‘4 de Kunsten’ is de naam van de atelierroute die eens in de twee jaar in Haaren gehouden wordt, dit jaar i.v.m. de opsplitsing voor het laatst, op zaterdag 7 en zondag 8 september van 11.00 tot 17.00 uur. Zie www.4dekunsten.nl. Irma van Koningsbruggen-Pruis is een van de kunstenaars die tijdens 4 de Kunsten haar werk laat zien.

Door Lia Martinali

Irma van Koningsbruggen-Pruis woont en werkt in Helvoirt, een omgeving die haar veel inspiratie geeft. Ze is traditioneel opgeleid in de beeldhouwkunst en met een eervolle vermelding afgestudeerd. Naast het traditionele portret en model in brons schuwt zij door middel van diverse technieken de abstractie niet. Van oorsprong heeft ze fysiotherapie gedaan, wat een groot voordeel is geweest bij het modelschetsen. Ze heeft in haar werk een eigen stijl ontwikkeld, die in veelzijdigheid en diversiteit naar buiten komt. Dit ´handschrift´ is vanuit haar individualiteit ontstaan door hard te werken, beeld na beeld. Van Koningsbruggen werkt met alle materialen die ze voorhanden heeft, in klei, was, ijzer, brons, hout en de laatste tijd met kunststoffen. En af en toe schildert zij.

Heel hard werken!
“Het is het spelen met nieuwe materialen, het toevoegen, schuiven, plaatsen, vergroten, verkleinen en weghalen. Al schetsend zoeken naar de juiste vorm, waarin mijn idee goed tot uitdrukking komt en het beeld voor zich spreekt”, zegt Irma. “Inspiratie is gewoon heel hard werken.” Ze speelt in op thema´s bijvoorbeeld Jeroen Bosch, Vincent van Gogh en Mondriaan. Ook actuele gebeurtenissen die haar raken beeldt ze uit.

Bijzonder interessant
Deze kwaliteit maakt haar werk steeds weer verrassend voor de toeschouwer. Die kan met verwondering kijken naar bijvoorbeeld de paardenbeeldjes in allerlei houdingen, mooi gepatineerd. Ook kan Van Koningsbruggen goed overweg met lichte materialen zoals de kunststoffen. Ze heeft eens een groot nest gemaakt van plastic zakjes, drijvend op het water met een plastic wc-eend (fles) erin, een gemuteerde eend om te spiegelen hoe het gaat in de wegwerpmaatschappij. Irma is, na ballotage, toegelaten tot de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, in 1918 opgericht. De ‘kring’ vierde onlangs het 100-jarig bestaan met een jubileumtentoonstelling in Galerie Pulchri in Den Haag. Zie ook website www.irmavankoningsbruggen-pruis.nl .

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …