30e editie jeu-de-boulestoernooi Rue d’Eglise

Op 1e pinksterdag zal voor de 30e keer het bekende jeu-de-boulestoernooi Rue d’Eglise plaatsvinden in de Kerkstraat in Vught. Maar liefst 72 triplets zullen gaan strijden om de felbegeerde ‘Coupe d’Honneur de Rue d’Eglise’. Hoewel het toernooi bekend staat om het informele karakter waarbij het meedoen vaak belangrijker is dan de winst, zijn er toch weer veel spannende partijen te verwachten die ook het kijken zeer de moeite waard maken. De wedstrijden starten om 9.45 uur en de finale wordt om 18.30 uur verwacht.

De eerste editie van het toernooi vond plaats in 1991. Een aantal enthousiaste recreatie-boulers stelde een toernooitje in de Kerkstraat voor, waarbij ‘het Geveltje’ graag de faciliteiten wilde verzorgen. Het toernooi begon toen nog op de christelijke tijd van 11.00 uur en er was plaats voor 30 teams. Jeu de boules stond toen nog bekend als een seniorensport waarmee je als jongeling zeker niet geassocieerd wilde worden. De organisatie had toen ook moeite om deelnemers te krijgen en uiteindelijk ging na veel praten en overtuigen het toernooi van start met 24 teams. Zeker geen blijvertje, werd toen ook gedacht.

Groeiende belangstelling
Het zou anders lopen: het mooie weer, de terrasjes en de leuke Franse muziek trokken toch aardig wat publiek en al snel werd de vraag gesteld of het toernooi het jaar erop opnieuw georganiseerd zou worden. Met de door de jaren heen groeiende belangstelling zit het toernooi nu aan zijn absolute max van 12 speciaal aangelegde banen en 72 deelnemende teams en is het niet meer weg te denken van de Vughtse evenementenkalender.
Na een coronastilte van twee jaar werd vorig jaar reikhalzend uitgekeken naar de 29e editie. Helaas viel deze letterlijk en figuurlijk in het water waardoor voor de eerste keer in al die jaren het toernooi niet kon worden uitgespeeld en de prijswinnaars uiteindelijk via een loting moesten worden bepaald.

Goede weersverwachting
De weersvooruitzichten zien er nu een stuk gunstiger uit en de organisatie verwacht dan ook dat zondag een ouderwets gezellig toernooi kan worden gespeeld waarbij het niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwers goed toeven is. Vanwege het 30-jarig bestaan zal het toernooi rond 16.00 uur worden opgeluisterd door een verrassingsoptreden van een zanger die bij de deelnemers van de beginjaren zeker nog bekend zal zijn.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …