Raadhuis Liempde (Foto: Kees Quinten)

29 januari lezing ‘Hendrik Verhees, een veelzijdig man’

Op maandag 29 januari houdt Erfgoedvereniging Kèk Liemt een lezing over Hendrik Verhees. De lezing wordt verzorgd door Ruud van Nooijen en start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd in Liempde. De toegang is gratis.

Hendrik Verhees is van vele markten thuis. Als landmeter wordt hij naast het opmeten van percelen betrokken bij de aanleg van wegen en kanalen en het realiseren van bouwwerken. Als cartograaf geeft hij kaarten deels in eigen beheer uit, deels werkt hij in opdracht. Hij maakt onder meer kaarten van de Bodem van Elde, van Boxtel en Liempde en de beroemde Meierijkaart uit 1794. Als aannemer houdt hij zich bezig met het onderhoud van de Sint Petrus, kasteel Stapelen en de wegvakken van de straatweg Liempde – Best. Als architect ontwerpt hij het raadhuis van Liempde, het schoolhuis aan de Pastoor Dobbeleijnstraat en het protestante kerkje in Boxtel.

Borgemeester
Tussen 1775 en 1778 is hij collecteur der borgemeester: hij int de lokale belastingen. Daarna wordt hij borgemeester en collecteur der Verponding en Bede (inner van provinciale en landelijke belastingen). Van 1786 tot 1790 is hij als schepen lid van het dagelijks dorpsbestuur van Boxtel . In 1790 wordt hij afgezet ten gunste van de protestant Arhus Hollert. Rond 1792 is hij pachter van de Liempdse Barrier aan de steenweg van Den Bosch naar Eindhoven.

Schepen
In 1794 vallen de Fransen Zuid-Nederland binnen. Boxtel krijgt een nieuw gemeentebestuur, geheel bestaande uit katholieken. Hendrik Verhees wordt president-schepen. Later wordt hij afgevaardigd naar de Nationale Vergadering in Den Haag, waar hij van 1796 tot 1801 woont. In 1805 is hij weer schepen in Boxtel en later president-schepen. In 1811 wordt de volledige Franse wetgeving ingevoerd. Hendrik Verhees wordt dan vrederechter tot aan zijn dood in 1813.

Ruud van Nooijen
Ruud van Nooijen is geboren en getogen in Boxtel. Hij is al vele jaren actief voor Heemkunde Boxtel en MUBO. Hij is onder meer auteur van ‘Leven, werk en tijdsbeeld van Hendrik Verhees (1744 – 1813), markant Boxtelaar’.

De lezing wordt gehouden op 29 januari in D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …