1e 10 km open-water-challenge Dommelbaarzen succesvol verlopen

Op 29 augustus om 09.24 uur ging de eerste 10 kilometer challenge voor de openwaterzwemmers van zwemvereniging VZ&PV de Dommelbaarzen van start. Een vreemde starttijd. Namens de organisatie geeft Freek Peters uitleg. “We hebben op vrijdagavond de baan voorbereid met het leggen van een felgele boei van 2×2 meter op het 1000 meter keerpunt. Deze boei was op zaterdagochtend verdwenen. We hebben alles afgezocht, maar er moest een nieuwe boei gelegd worden. Dat gaf vertraging waardoor we niet om 9 uur konden starten.”

De atleten lieten zich daardoor niet uit het veld slaan en 31 zwemmers vertrokken om hun persoonlijke afstandsrecord te verbeteren. “Voor de een is dat 4 kilometer, voor de ander 10 kilometer of iets daartussen in”, meldt Rob Brekelmans, voorzitter van de club. Rob vervolgt: “We hebben afgelopen seizoen vanuit onze clubaccommodatie aan de IJzeren Man trainingen verzorgd. Een kleine 60 zwemmers trainden in wisselende samenstellingen op maandag, donderdag en zaterdag. Uit de groep kwam de vraag om een uitdaging en omdat we dit jaar geen zwemrace of zwemloop organiseren vanwege corona, hebben we besloten om voor deze groep dit te organiseren. Wat het voor ons extra leuk maakt, is dat een groot deel van de deelnemers via de Start2Swim-trainingen van de Dommelbaarzen met openwaterzwemmen in aanraking zijn gekomen. Op 10 september starten we weer een S2S-training in het zwembad van Vught.”

Dus werd deze zaterdagochtend het water van de IJzeren Man in beweging gebracht door een gezelschap met felgekleurde badmutsen en dito sleepboeitjes (voor de veiligheid). Op het nieuw ingerichte 1000 meter punt lag een bootje waar John Kerkhoff een ‘pool bar’ had opgesteld. Een drijver met papieren bekertjes werd door hem voorzien van water of sportdrank. Met behulp van een afstandsknijper werden de bekertjes geplaatst en verwijderd zodat deze stopplaats coronaproof was.

Iedere deelnemer heeft zijn doelstelling gehaald met zijn eigen PR. Een 15-tal zwemmers heeft de 10 kilometer volgemaakt. De snelste tijd was voor Guido Robertz in 2 uur en 41 minuten. Dat is gemiddeld 1.36 per 100 meter, een snelheid die de meeste zwemmers die tussen de 3 en 3,5 uur over de tocht deden graag hadden willen benaderen.

Rob bevestigt dat een dergelijke challenge in de komende jaren, gezien de succesvolle 1e editie, best uitgebouwd zou kunnen worden voor het algemene publiek, afhankelijk van de ontwikkelingen met corona. En de vermiste boei? Die is zondagochtend weer in de IJzeren Man gelegd. De club is er blij mee en hoopt dat degenen die hem voor een dagje ‘leenden’ dat niet meer doen.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …