(Foto: K. Quinten)

19 november Herfstwandeling over Landgoed Velder

Op zondag 19 november verzorgen gidsen van Gastvrij Liempde de wandelexcursie ‘Herfstwandeling over Landgoed Velder’. Het belooft een fraaie wandeling te worden over het unieke natuurgebied Landgoed Velder.

Gastvrij Liempde-gidsen Jan Zandbergen en Els Vissers nemen de deelnemers mee naar Landgoed Velder, wat een reputatie heeft als evenementenlocatie, maar vooral een uniek natuurgebied is.
De Heer van Boxtel gebruikte het gebied eeuwenlang als jachtdomein. Het landgoed is omgeven door een, indertijd dichtbegroeide, wal die diende om het wild binnen en de wolven buiten te houden. Vanuit Kasteel Stapelen werden jaarlijks imposante jachtpartijen georganiseerd. De structuur van de Negen Dreven werd zelfs hiervoor aangelegd. Omdat het landgoed vele eeuwen als bosgebied intact bleef, is er een zeer gevarieerde flora en fauna bewaard gebleven. Kapitale zomereiken bepalen ook nu nog vaak de boomlaag, maar de vele soorten struiken en kruiden zorgen er samen met de vele diersoorten voor dat je het echt als een bos ervaart.
In 1878 wordt de eerste steen gelegd voor Huize Velder. Later worden ook het Koetshuis en Klein Velder gebouwd. Verder behoren een aantal boerderijen en een boswachterswoning tot het landgoed.

Aanvang excursie
Deelnemers worden zondag 19 november om 10.00 uur verwacht bij D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde, waarna deelnemers op eigen gelegenheid vertrekken naar het landgoed. Deelname kost vijf euro per persoon, wat voor vertrek contant voldaan moet worden. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …